Subota, 27. travnja 2024.

Vesna Želježnjak: Brojke iz proračuna i dalje osiguravaju visok standard života u Koprivnici

Kao što je bilo i za očekivati, Gradsko vijeće većinom je glasova odlučilo o temeljnim financijskim dokumentima grada Koprivnice. Ovogodišnje financije su rebalansirane na 162 milijuna kuna, dok je proračun za iduću godinu donesen u visini 198.236.550,00 kn.

Stavke iz proračuna pojasnila je gradonačelnica Vesna Želježnjak. Istakla je da brojke i dalje osiguravaju visok standard javnog života građana Koprivnice te pobrojala nekoliko detalja:

Ako se osvrnemo na realno planiranje u 2015./2016. dogodili su se neki pomaci na našu sreću. Stoga su prihodi od poslovanja planirani od 151 mil. kn, što je za 6 milijuna manje nego 2015. godine. Prihodi od prodaje nefinancijske imovine također su manji, za 700.000 kuna pa iznose 7.614.000,00 kn. Na drugoj su strani rashodi poslovanja – 128 mil. kn i rashodi za nabavu nefinancijske imovine – 47 mil. kn. Razlika višak – manjak je 16 milijuna kuna.

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.
Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

Desni oporbeni blok, HDZ – HSS te HRAST bili su protiv i rebalansa i proračuna za iduću godinu. HDZ-ov Ernest Forjan:

Ne možemo podržati sve što se događalo u proteklom periodu. Tu prvenstveno mislimo na revolving kredit. Jasno smo rekli i da se kroz proračun vidi nakana novog kredita, no ovaj puta ne od 7 nego od 8 milijuna kuna. Također smo jasno za govornicom Vijeća rekli da ovaj proračun ne ide u smjeru štednje, čime bi se građanima Koprivnice poslala poruka da o proračunu jasno i ozbiljno svi vodimo računa o gradskim financijama. S druge strane se jasno vidi da se nastavlja politika zaduživanja, a planira se i prodaja plinskog biznisa. Naravno da smo protiv ovakvog proračuna koji ne ide na korist građana grada Koprivnice.

Temeljni financijski dokumenti izglasani su s 13 za i 7 protiv. U ovih sedam su ruke vijećnika iz HDZ-a i HSS-a te HRAST-ovog Ivice Suvalja.

zatvori