Subota, 11. svibnja 2024.

Plinska posla: Evo zašto je Komunalcu potreban strateški partner

Nakon podulje rasprave, koprivnički su gradski vijećnici na današnjoj 23. sjednici većinom glasova donijeli Zaključak o prihvaćanju Analize opskrbe i distribucije plina u Grupi Komunalac, koju je Nadzorni odbor Komunalca nedavno usvojio te uputio Gradskom vijeću.

Zaključak je usvojen s 13 glasova za i pet suzdržanih, što znači da oporba nije bila a priori protiv, no, kako je rekao predsjednik oporbenog kluba, HDZ-ov Ernest Forjan:

Blagoslov za prodaju obiteljskog srebra nikad niste niti ćete dobiti od nas, a po pitanju Analize bit ćemo suzdržani jer nas nije uvjerila u ispravnost odluke o traženju strateškog partnera i koja će biti njegova uloga.

Stanislav Biondić. Snimio Marko Posavec.
Stanislav Biondić. Snimio Marko Posavec.

Nedoumice oko strateškog partnera i što bi on donio izrazio je i Forjanov stranački kolega Stanislav Biondić. Konkretno,

Strateški partner znači većinski udio, 50 plus nešto. To je naprosto po definiciji, nećete potrošiti taj silni novac i na kraju ne moći upravljati nakon toga. Imamo puno takvih primjera, i u Hrvatskoj i u Koprivnici. Strateški partner dolazi i uzima svoje pravo da upravlja tim segmentom.

Oporba je predložila da se umjesto prodaje ili uzimanja strateškog partnera, postojeći plinski biznis učini konkurentnijim, između ostaloga i u svjetlu dosad nepotvrđenih informacija kako su nedavne studije u okolici Koprivnice otkrile bogata ležišta zemnog plina.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

No, cijenu opskrbe plinom sve je teže držati na razini konkurencije, istaknuo je dogradonačelnik Mišel Jakšić, a s daljnjom liberalizacijom tržišta utrka će biti sve brža, pogotovo od travnja 2017. kada će kućanstva moći birati distributera plina kao što to danas mogu s električnom energijom.

Ove godine smo doista krvarili da zadržimo Podravku, Hartmann i Carlsberg. Jednostavno više ne možemo pratiti trendove koje nameću neki koji dolaze i iz Hrvatske i izvana, jer ti ljudi na početku plinske sezone u Rusiji kupuju nekakvih milijardu kubika plina, dok mi kupujemo 30 milijuna i naravno da ne dobivamo iste uvjete.

Snimio Marko Posavec.
Maja Hleb. Snimio Marko Posavec.

Pritom je naglasio da Komunalac i Grad Koprivnica svakako ostaju u vlasničkoj strukturi novog poduzeća. A strateškim partnerstvom Komunalcu se otvaraju i neka druga vrata, naglasila je predsjednica Uprave Maja Hleb, točnije vrata opskrbe plinom velikih klijenata izvan Koprivnice, čime bi Komunalac mogao steći status jednog od partnera-lidera u regiji.

Mi se s naša 32 milijuna kubika ne možemo natjecati s njima, osim ako se s jednim ili više njih ne udružimo tako da se Komunalac može javljati na javne natječaje. Danas ne možemo jer su te cijene niže od nabavnih i stvaramo gubitak.

Da bi Komunalac bio lider, zaključila je, morao bi imati konkurentnu cijenu, a to u ovoj situaciji ne može bez kvalitetnog partnera.

Prema prihvaćenom Zaključku, sljedeći je korak osnivanje tvrtke-kćeri za opskrbu plinom, a potom se kreće u potragu za strateškim partnerom.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori