Utorak, 23. travnja 2024.

Koprivnički astronomi završnim druženjem zaključili 2015. godinu

Astronomsko društvo Koprivnica prošlog je petka održalo tradicionalno završno godišnje okupljanje svojih članova i prijatelja, a ovoga su ih puta svojim prisustvom počastili i visoki gosti iz samog vrha hrvatske astronomije.

Tako su u Dom zajednice tehničke kulture došli prof.dr.sc. Vladis Vujnović, legenda hrvatske astronomije, zatim prof.dr.sc. Dubravko Horvat, dr.sc. Branko Hanžek i dr.sc. Željko Andreić, kao i poznati astrofizičar, Koprivničanac sa zagrebačkom adresom dr.sc. Dario Hrupec. Svatko od njih održao je kratko predavanje o temama iz astronomije i astrofizike, nakon čega je uslijedio prigodan domjenak uz neformalno druženje.

Druženju se odazvalo i nekoliko mladih učenika Osnovne škole “Đuro Ester” pod vodstvom nastavnice Anje Ćosić, kao i gotovo svi redovni članovi AD Koprivnica.

Što su naši astronomi radili tijekom 2015. godine

U siječnju je održano kratko predavanje u KKC-u Pixel o astronomskim događajima tijekom 2015. godine. Predavanje je održao predsjednik Marko Posavec.

13. siječnja s Bilogore su snimili komet C/2014 Q2 Lovejoy te druge astronomske objekte, a ubrzo potom posjetili su i Osnovnu školu Martijanec gdje su održali predavanje i promatranje.

Tijekom veljače održana su školska natjecanja iz astronomije. Svih deset učenika plasiralo se na Županijsko natjecanje.

20. ožujka održano je iznimno uspješno javno promatranje djelomične pomrčine Sunca na Zrinskom trgu u Koprivnici. Ovome se događaju odazvao velik broj Koprivničanaca, a imali su i javljanja uživo u eter Radio Drave.

Nekoliko dana kasnije u Gimnaziji “Fran Galović” održano je Županijsko natjecanje iz astronomije, nakon čega je četvero učenika pozvano na Državno natjecanje.

Prije kraja ožujka održano je još jedno javno promatranje na glavnom gradskom trgu, povodom globalne akcije “Sat za Zemlju”, a članovi ADKC posjetili su i manifestaciju Deset dana astronomije u Daruvaru.

Sredinom travnja, članovi ADKC posjetili su Sljeme Star Party u organizaciji AD Beskraj iz Zagreba.

Početkom svibnja mladi su koprivnički astronomi ostvarili odlične rezultate na Državnom natjecanju iz astronomije, ove godine održanom u Daruvaru. Mateja Štefanić osvojila je drugo mjesto, Filip Triplat sedmo, Benjamin Biršić Dora deveto i Petar Kukec deseto.

Krajem svibnja ADKC je sudjelovalo na Danu za znanost koprivničke Gimnazije “Fran Galović”, a održano je i još jedno vrlo dobro posjećeno javno promatranje na Zrinskom trgu.

Tijekom ljeta članovi ADKC posjetili su radionicu astrofotografije u Korenici, a Mateja Štefanić boravila je na Višnjanskoj školi astronomije. Krajem kolovoza održano je još jedno javno promatranje u centru grada.

11. rujna održana je redovna godišnja skupština na kojoj je donesen novi Statut udruge te su riješene druge formalnosti.

5. studenog članovi ADKC ugostili su poznatog astronoma Korada Korlevića koji je održao iznimno zanimljivo i jako dobro posjećeno predavanje u Gradskoj vijećnici, a 19. studenog predsjednik Marko Posavec održao je još jedno predavanje u Pixelu, ovaj put posvećeno mitologiji zvjezdanog neba.

Na kraju godine, petero članova ADKC primilo je priznanja i simbolične nagrade Zajednice tehničke kulture.

Vrijedi spomenuti i dva projekta koja su u visokoj fazi realizacije: postavljanje nove meteorološke stanice, ovaj put u Herešinu, te kamere Hrvatske meteorske mreže na krov Gimnazije.

zatvori