Srijeda, 24. travnja 2024.

Županijski proračun usvojen bez oporbene podrške, skupštinu obilježila živopisna rasprava

Kao što je bilo za očekivati, članovi Županijske skupštine jučer su odlučili o trećem rebalansu ovogodišnjeg proračuna te donijeli proračun za iduću godinu.

Odluke su donesene većinom glasova, iako je župan Darko Koren bio uvjeren da će nakon očekivanih rasprava proračun ipak biti donesen jednoglasno. Obrazložio je da će 221,8 milijuna kuna, koliko iznosi proračun za iduću godinu, biti dostatno da Koprivničko-križevačka županija nastavi skrbiti o proračunskim korisnicima te da realizira planirana kapitalna ulaganja, poglavito u školstvu i zdravstvu.

Mislim da je prijedlog korektno napravljen i predstavljen. Ne želim upotrebljavati one klasične floskule prilikom predlaganja proračuna o nekakvoj socijalnoj i gospodarskoj komponenti i izbalansiranom proračunu u smislu prihoda i rashoda. U konačnici to i jest tako. Molim vas da ovaj prijedlog proračuna za 2016., kao i projekcije do 2018., prihvatite.

Oporbeni blok SDP, HNS, HSU, HSLS podnio je na proračun šest amandmana. Predložio je financiranje prijevoza studentima, iniciranje izgradnje učeničkog doma u Koprivnici, kupnju udžbenika osnovnoškolcima, veće od planiranog sufinanciranje rada udruga, pomoć jedinicima lokalne samouprave pri izradi EU projekata, te povećanje financijske pomoći za legalizaciju gospodarskih poljoprivrednih objekata. Zaključivši raspravu, predsjednik oporbenog kluba, SDP-ov Tomislav Babić je rekao:

To su naši amandmani kojima ćemo uvjetovati podržavanje proračuna.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr

Oporbeni amandmani samo su potvrda da je proračun dobro planiran, zaključio je potom dožupan Ivan Pal:

Dosta sam si truda dao jer sam danas dobio te amandmane i s dosta respekta i straha sam čekao te amandmane. No kad sam vidio da je zapravo riječ o samo 0,78% od ukupnog proračuna, onda sam malo odahnuo. Jer kad dobijete takav prijedlog amandmana, zaključio sam da smo relativno dobro planirali proračun.

I iako smatra da su svi amandmani vrijedni rasprave, jer – kako je rekao Pal, svaki prijedlog ulaganja osobito u lokalnu prosvjetu vrijedan je pažnje, vladajuća većina ipak nije prihvatila oporbene amandmane. Jedan od argumenata za neprihvaćanje oporbenih amandmana jest i činjenica da je HSS s partnerima povjerenje većine žitelja Podravine i Prigorja dobio na temelju predloženih programa koji nisu predvidjeli neke od projekata koje predlaže SDP i njegovi koalicijski partneri. Stoga je proračun donesen s 27 većinskih glasova među kojima su bila i tri nezavisna – Željko Lacković i njegovi kolege Mijo Bardek i Nikola Novosel. Protiv prijedloga proračuna izjasnili su se članovi oporbenog kluba, dok su bivši laburisti, sada neovisni vijećnici Zlatko Delimar i Gordana Međimorec bili suzdržani.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Koren: Gospodine Ledinski, ponašajte se kao u Saboru

Ozbiljne rasprave o proračunskim brojkama i stavkama predstavnici podravsko-prigorske građanske volje jučer su začinili i političkim pripetavanjima. Vijećnici se nisu mogli suzdržati od dobacivanja komentara iz klupa onima za govornicom. Najzanimljiviji dio sjednice bio je kad je župan Darko Koren svrnuo pogled ulijevo i s govornice koprivničke Gradske vijećnice obratio se oporbenom Darku Ledinskom, čiji će saborski angažman biti zapamćen po – kako je sam rekao, “gromoglasnoj tišini”:

Gospodine Ledinski, molim vas da se ponašate kao u Saboru.

Nakon nekoliko sekundi stanke ispunjene smijehom županijskih vijećnika koji su shvatili poruku, još je pojasnio:

– Dakle, da šutite.

Ledo je svom bivšem šefu, ali i političkom protivniku odmah ispalio:

– Vi nećete imati priliku ni da šutite.

No Koren se nije dao smesti:

– Ima vremena za mene, još sam mlad.

Čelni čovjek izvršne županijske vlasti još je ustvrdio:

– Kako je lijepo biti oporba!

Odmah je iz oporbenih klupa uslijedio poziv kojega je izrekao HNS-ov Antun Bratanović:

– Onda dođite k nama!

– Na žalost, mislim da to neće biti tako skoro – odgovorio mu je Koren, na što je Bratanović odmah uzvratio:

– Nakon posljednjih parlamentarnih izbora, to baš i nije sigurno.

Ovaj je duel ponovo nasmijao članove županijske skupštine, no sve je to naživciralo neovisnog vijećnika iz Križevaca Nikolu Novosela Miškeca koji je u maniri Gruntovčana udijelio ukor neozbiljnima:

– Pa dajte, nismo na sajmu. Počnite se ponašati k’o ljudi. Pogotovo ovi sijedi.

zatvori