Subota, 20. travnja 2024.

Najavljeno proširenje groblja pokrit će gradske potrebe sljedećih 40 godina

Koprivnički Komunalac spreman je na proširenje gradskog groblja Pri svetom Duhu.

Riječ je o sveobuhvatnom zahvatu koji će biti izveden iduće godine, rekao nam je član Uprave Komunalca Zdravko Petras istaknuvši:

Ovim proširenjem zadovoljit će se potrebe grada Koprivnice u narednih 40 godina.

U prvoj fazi proširenja planirani su radovi u vrijednosti od 800.000 kuna kojima će se urediti prostor na oko 5.500 kvadrata. Izgradit će se nove pješačke staze, postaviti ograda oko novih polja i hidroinstalacija za točionike, te će se obaviti hortikulturno uređenje, a u planu je i postavljanje rasvjete i video nadzora.

Planirana površina zahvata je 5.500 kvadrata. Dobit će se novih 240 grobova, odnosno 335 novih grobnih mjesta.

Iduće godine započet će i prva faza postavljanja rasvjete na glavnim stazama starog groblja kao i postavljanje video nadzora čime će povećati opremljenost, ali i sigurnost groblja. Groblje će se proširiti na parcelama u vlasništvu Grada Koprivnice, a od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom zatražene su još dodatne četiri parcele ukupne površine od oko 30.000 kvadrata. Petras vjeruje da će DUUDI odluku o ustupanju državnog zemljišta Koprivničancima dostaviti za dva do tri mjeseca, što će definitivno garantirati planove za slijedeća desetljeća:

Groblje se širi u smjeru sjevernije od postojećeg groblja, znači zona prema pruzi, ali ne skroz do pruge. Već smo napravili idejna rješenja o razvoju groblja u sljedećih 40 godina. Staze bi bile raspoređene u obliku amfiteatra na prostoru od iza Kauflanda do iza benzinske crpke Petrola.

Podsjetimo da je koprivničko groblje zadnji puta prošireno 2005. godine za 14.000 kvadrata, odnosno za šest novih grobnih polja. Samo deset godina kasnije gotovo su sva grobna polja popunjena pa je novo proširenje prioritet u upravljanju grobljem.

zatvori