Petak, 26. travnja 2024.

Muzej uputio otvoreno pismo profesorici koja sabotira Drava Art Biennale

Na internetskim stranicama Muzeja grada Koprivnice osvanulo je otvoreno pismo upućeno jednoj srednjoškolskoj profesorici koja svojim učenicima preporučuje da se ‘klone izložbe Drava Art Biennale’ jer je to ‘bedastoća’ i ‘glupost’.

U pismu koje potpisuje ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar stoji kako izložbu postavljenu u Galeriji Koprivnica ovih dana u većem broju obilaze učenici jedne koprivničke srednje škole, ali tiho, neorganizirano i “gotovo tajanstveno”. Kažu kako im je njihova profesorica povijesti umjetnosti kazala da je navedena izložba šmirbedastoćaglupostbezvezarija i da je uputno kloniti je se.

U svakom drugom slučaju zahvalili bismo revnosnoj profesorici na reklami, jer svaka je zabrana najbolja reklama, stoji u pismu, ali ovdje je na djelu ipak nerazumljiv, nepedagoški i nestručni postupak gdje se vlastito nesnalaženje, neznanje i nesenzibilnost nameću kao pedagoški orijentir.

Nasuprot rigidnom profesorskom pogledu – gle čuda! – učenici s kojima smo razgovarali bili su posve zadovoljni, neki i oduševljeni s izložbom. Držim da je to prije svega zato što su mladi ljudi senzibilizirani za ekološku temu kojom se izložba bavi, što im je nova tehnologija i novi jezik umjetnosti prirođen (to je dio njihovog vizualnog i mentalnog pejzaža), zato što znaju da su tu kulturnu akciju koncipirali također mladi kustosi/kustosice i stoga što vide da je riječ o umjetnicima/umjetnicama koji/e imaju značajan, pa i međunarodni rejting. Ako je na otvoreni natječaj dospjelo deset puta više prijedloga nego što je izabrano radova to može svjedočiti samo jedno: da je selekcija bila rigorozna i da su odabrani samo najbolji radovi. Ako, pak, postoji neka sumnja u kvalitetu selekcijske komisije, valja reći da su to u većini imena koja predstavljaju vrh hrvatske i slovenske mlade kritike. To što u njihov sud, kompetentnost i senzibilitet ne vjeruje jedna srednjoškolska profesorica ne govori o njima nego o otvorenosti i sposobnosti te prosvjetne djelatnice.

Ravnatelj Špoljar dodaje kako koprivnička srednja škola na kojoj predaje “mrziteljica suvremene umjetnosti” gotovo nikada nije, osim u rijetkim slučajevima, imala osobitu sreću s profesorima koji su predavali umjetnost.

I sam pripadam generaciji u kojoj je jedna, inače draga, ali za umjetnost, a posebno za modernu umjetnost i njezino tumačenje, potpuno izgubljena osoba diktirala znanje i ukus cijelih naraštaja, što je još sjajno naspram “legendarnog” profesora generacije moje djece. Ne znam kako sadašnja profesorica povijesti umjetnosti predaje, ali znam da s takvom apriornom odbojnošću spram suvremene umjetnosti ne može biti riječ o potpuno kompetentnoj osobi. Osim, ako profesorica doista ima kritičke argumente za žestoko dezavuiranje: volio bih da je tako, jer bi onda ova kritika za nju bila itekakav izazov.

Ako je doista tako, nastavlja Špoljar, dotičnu profesoricu poziva na otvoreni razgovor, tribinu i sučeljavanje s autoricama i kustosicama izložbe, pa da se argumenti odmjere u javnoj raspravi. U suprotnome, dodaje, smatrat ćemo da su izjave o “boflu” i “šmiru” nedobronamjerne, neznalačke i nepedagoške, a pobrinut ćemo se i da autorica i škola na kojoj radi ne ostanu anonimni.

Otvoreno pismo u cijelosti možete pročitati na stranicama Muzeja grada Koprivnice.

zatvori