Petak, 26. travnja 2024.

Koprivničancima se predstavili mladi autori iz zagrebačkog Centra za kreativno pisanje

Još jedna u nizu književnih večeri pod zajedničkim nazivom ‘Libarenje’ održana je u utorak navečer u koprivničkom Le Petit Caféu. Četvero autorica i autora okupljenima je predstavilo svoj rad, govorilo o književnosti i kreativnom pisanju te čitalo ulomke iz svojih djela.

Libarenja se u Koprivnici organiziraju još od 2013. godine, a idejno su dijete mladog spisatelja Marka Gregura. – Ove su književne večeri zamišljene kao neformalne – pojašnjava Gregur – s jako naglašenom interakcijom autora i publike. Cilj nam je da se svi dobro zabavimo i da ne bude zamorno.

Na sinoćnjem Libarenju Koprivničancima se predstavila udruga, ili kako ju zove Marko Gregur – institucija Centar za kreativno pisanje (CKP) iz Zagreba. – CKP je večeras doveo svoje autore čije radove objavljujemo u sklopu biblioteke Prvi korak – kaže umjetnička ravnateljica CKP-a, Sanja Vučković. – No, nekima od njih ovo nisu prve već druge knjige. Tu je Jelena Zlatar koja je u CKP-u objavila zbirku priča i roman, Ksenija Kušec također sa dvije knjige, te mladi autor Denis Špičić kojemu uskoro izlazi prva zbirka priča.

Koprivničanci rijetko kada zakažu u odazivu kada se radi o književnosti. – Čula sam da je koprivnička publika jako zainteresirana i da u velikom broju dolazi na ovakva događanja – kaže ravnateljica Vučković. – Upravo smo maloprije komentirali kako to sa Zagrebom nije slučaj. Čini se kao da veliki grad pomalo ignorira takve stvari, možda zato što misli da ih ima puno.

Spomenimo i jedan simpatičan detalj: na kraju samog događanja, organizatori su ravnateljici Vučković priredili iznenađenje i sve prisutne počastili tortom za njen rođendan.

Gostovali su…

SANJA VUČKOVIĆ diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Studirala je dvije godine komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osniva 2007. Centar za kreativno pisanje u Zagrebu i od tada je umjetnička ravnateljica/predsjednica Centra – udruge CeKaPe u Zagrebu. Piše kratke priče i dramske tekstove. Priče su joj objavljene u zajedničkoj zbirci kratkih priča Krom i pakao (CeKaPe,2010) i uvrštene u zbirku nagrađenih priča Urbani vračevi. Na književnom natječaju “Kratka priča je ženskog roda”, 2010. priča Tišina ušla je u uži izbor, na književnom natječaju Gradske knjižnice Samobor 2013. priča Vidio sam Boga također ulazi u uži izbor, a 2014. na istom natječaju osvaja prvo mjesto. Do kraja 2015. izlazi iz tiska njen prvi roman Kirkačeka.

KSENIJA KUŠEC (Zagreb, 1965.) diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Odsjek za duhače-saksofon). Objavila je dvadesetak priča u zbornicima, a objavljivala je i u Obzoru (Večernji list), Pričiginu (Split), književnim portalima (Gong, Kratka priča je ženskog roda, Afirmator, Kritična masa…), itd. Priča Matrix objavljena je i na engleskom jeziku na portalu Underpass. Do sada je objavila: Priče iz Sunčeva sustava (Profil, 2010), Reci mi sve (CeKaPe, 2013), Janko i stroj za vrijeme (HDKDM, 2013), Sobe (CeKaPe, 2014), Prozirna Lili (Evenio, 2015). Kazalište Tvornica lutaka izvodilo je 2014 godine predstavu Svemir, nastalu prema po knjizi Priče iz Sunčeva sustava. Upravo završava roman koji će objaviti izdavačka kuća Hena-com.

JELENA ZLATAR (Zagreb, 1982.) diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine i od tada je zaposlena u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Bavi se sociologijom prostora. Doktorirala je 2012. godine s disertacijom Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine. Autorica je brojnih znanstvenih članaka i urednica znanstvenih zbornika te izvršna urednica znanstvenog časopisa Sociologija i prostor. Također je i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu (CeKaPe).
Pobjednica je natječaja „Priče o Kosi” (2013) u organizaciji LUSH-a i CeKaPe-a s (priča Kosa). Njezina je priča Okrutnost jedna od 15 najboljih priča natječaja „Vranac 013“ (2013). Ušla je u uži krug natječaja „Kratka priča je ženskog roda“ (2010) s pričom Odjavna karta, „Prozak“ (2014). (priča Ticala) i „3. natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor“ (2015) (priča U šumi).
Autorica je znanstvene knjige „Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza“ (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013.), zbirke priča „Odjavna karta“ (CeKaPe, 2014.) i romana „Slijepa točka“ (CeKaPe, 2015.). U pripremi je njezina druga zbirka kratkih priča “Ticala”.

DENIS ŠPIČIĆ (Zagreb, 1986.) student je komunikacijskog menadžmenta na visokoj školi za poslovanje i upravljanje „Baltazar Adam Krčelić“ u Zaprešiću. Član je glazbenog sastava „DetectiveJones“ čiji album prvijenac „Cigarete“ izlazi krajem 2015. godine. Piše kratke priče, crtice i poeziju. Njegova prva zbirka kraktih priča „Ružno o ljubavi, lijepo o mrtvima“ izaći će ove godine. Osim toga, zajedno s kantautoricom Sarom Renar vodi radionicu „Tekst u glazbi“ u sklopu Centra za kreativno pisanje „CeKaPe“.

zatvori