Petak, 26. travnja 2024.

Komunalac krenuo s pilot-projektom podjele biokompostera kućanstvima

Nabavkom 500 biokompostera koprivnički Komunalac startao je s provedbom pilot projekta kompostiranja biootpada u koprivničkim domaćinstvima.

Besplatno ih na korištenje u prvoj fazi mogu uzeti građani koji stanuju u rajonu 5, dakle na širem području Lenišća. Korištenjem u vlastitim domaćinstvima tijekom idućih pet godina ti si građani mogu sami proizvesti kvalitetan kompost, rekla je Dravi info predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb:

Po veličini te posude, koja je zapremine 350 litara, bi se moglo dobiti 140 litara komposta koji bi prema našim izračunima bio dovoljan za 15 gredica vrta koji građani imaju.

Stoga su komposteri i namijenjeni prvenstveno onima koji imaju okućnicu, uz još neke uvjete.

Da ima podmirene obveze prema Komunalcu i Koprivničkim vodama, te da se taj komposter u sljedećih 5 godina koristi na adresi gdje je preuzet. Zainteresirani građani mogu se javiti kako bi im naši radnici na adresu dostavili kante za kompostiranje.

Kompostna hrpa

Stručnjaci Komunalca educirat će građane o korištenju kompostera te će nadzirati kako građani vode brigu o njima. Stanovnici Lenišća svoju potrebu za komposterom trebaju izraziti do 15. prosinca. Ako ne bude iskorišten cijeli kontingent od 500 komada, bit će ponuđeni i građanima u ostalim dijelovima grada. U Komunalcu još ne znaju kakav će biti odaziv građana.

Pilot je zato što ne znamo kakav će biti interes. Možda građani neće biti zainteresirani za to pa nećemo nastaviti s tim projektom. Ako pak interes građana bude značajan, mi ćemo svake godine nabavljati nove kompostere i besplatno ih dijeliti građanima.

500 kompostera koštalo je 99.000 kuna bez PDV-a, a Komunalac ih je kupio novcem koji građani izdvajaju u cijeni mjesečnog zbrinjavanja otpada. To znači da je 60% potrebnog novca financirao Grad, a preostalih 40% Fond za zaštitu okoliša. Projekt će iduće godine biti ponuđen i općinama u kojima je koprivnički Komunalac koncesionar za zbrinjavanje otpada.

Hleb kaže i da će korištenjem kompostera doći do smanjenja otpada kojega građani odlažu u smeđe kante, a time i troškova koje građani plaćaju za zbrinjavanje bio otpada.

Pilot-projektom obuhvaćene su sljedeće ulice u Koprivnici: A. Neimarevića, Božene Loborec, Čarda, Đelekovecka cesta, Đ. Sudete, F. Mraza, F. Pintarića, Gorana Vrbošića – Vrbe, Gibanična, Herešinska, I. Pevaleka, I. Sabolića, J. Reša, K. Domagoja, Ledinska, M. Grafa, M. Krleže, M. P. Miškine, M. Šimeka, Miklinovec, N. Selaka, Preložna, S. Kukeca, S. Lowyja, T. Šestaka, T. Blažeka, T. Čikovića, Trg bana J. Jelačića, Trg dr. Bardeka, Trg E. Kumičića, Trg Ivana Pavla II, Trg Z. Bartol, V. Vošickog, Zvonimira Goloba i Ž. Selingera.

Prijave za besplatnu podjelu i korištenje kompostera moguće je dostaviti do 15. prosinca 2015. godine putem elektroničke pošte [email protected], fax-a 251-898, telefonskim pozivom na broj 251-853 (radnim danom od 7:30 do 14:30 sati) ili slanjem prijave na adresu Komunalac d.o.o., Sektor komunalnih usluga, Mosna ulica 15, Koprivnica.

U prijavi je potrebno dostaviti sljedeće podatke:
• ime, prezime, OIB korisnika i šifra kupca (navedena na računu za uslugu odvoza komunalnog otpada)
• adresu, telefonski broj
• e – mail adresu

Komunalac će nakon završene podjele organizirati edukaciju za korisnike koji za to izraze želju prilikom preuzimanja kompostera.

zatvori