Subota, 27. travnja 2024.

Izbori 2015.: Koprivnica je ostala bez saborskog zastupnika

Koprivnica je ostala bez saborskog zastupnika! Državno izborno povjerenstvo objavilo je jutros rezultate jučer održanih parlamentarnih izbora na temelju 100% obrađenih biračkih mjesta. U našoj Drugoj izbornoj jedinici na izbore je izašlo 61,33% birača, koji su najviše – 33,35% glasova dali Domoljubnoj koaliciji. Temeljem tog rezultata desna koalicija dobiva šest mandata. Hrvatska raste dobila je 32,49% glasova odnosno pet mandata.

Najveće iznenađenje izbora, MOST, u našoj izbornoj jedinici dobio je 13,13% glasova i dva mandata dok je Stranka rada i solidarnosti Milanu Bandiću donijela jedan mandat. Najbliže prelasku izbornog praga s 4,57% bio je Živi zid, dok je Neovisna lista Željka Lackovića osvojila 1,84% glasova.

Rezultati izbora u Koprivnici, izvor: www.izbori.hr
Rezultati izbora u Koprivnici, izvor: www.izbori.hr

Tako će među šestero zastupnika Domoljubne koalicije biti Miroslav Tuđman, koji je dobio i najviše preferencijalnih glasova, križevački gradonačelnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg, potom Andrija Mikulić, Miro Kovač, te petoplasirani predsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a, dožupan Darko Sobota i šesti Dario Hrebak. Iako su u HSS-u priželjkivali i sedmi mandat, njihov Darko Koren zadržao se na sedmom mjestu sa svega 3,89% preferencijalnih glasova.

Iz koalicije Hrvatska raste u Sabor će pet kandidata – nositelj liste Josip Leko koji je dobio i najviše preferencijalnih glasova, 33,37%. Potom još tri SDP-ovca – Gordan Maras, Vedran Babić i Gordana Sobol. A iako je peti na listi, prepoznatljiv Željko Šemper iz HSU-a ostao je bez mandata jer se na njegovo mjesto s osme pozicije zahvaljujući 10,84% preferencijalnih glasova digla Anka Mrak Taritaš iz HNS-a. Ni koprivnički SDP-ovac Dražen Pros nije osvojio saborski mandat, a od preferencijalnih glasova dobio je 2,41%. Spomenimo i da je laburist Darko Tetec dobio 0,60% preferencijalnih glasova, a Melita Samoborec, HNS-ova dogradonačelnica Koprivnice 0,75%.

Sobota: Moj odlazak u Sabor ovisi o dogovoru s koalicijskim partnerima

Predsjednik županijskog HDZ-a, dožupan Darko Sobota zadovoljan je rezultatima koje je njegova Domoljubna koalicija ostvarila na jučerašnjim izborima, jer su, kako je rekao, građani prepoznali program i nastojanja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera. Na upit hoće li posao dožupana zamijeniti poslom saborskog zastupnika, Sobota je Radio Dravi odgovorio:

Zapravo mislim da da, da ću otići u Sabor, ali sve ovisi o dogovoru s našim koalicijskim partnerima, posebice na županijskom nivou. Očekujem da ćemo sjesti za stol i dogovoriti se.

Sobota je uvjeren da će Domoljubna koalicija dobiti mandat za sastavljanje nove vlade i odgovornost upravljanja Hrvatskom u narednom mandatu. No ovog trenutka još ne može reći koga od podravsko-prigorskih kadrova možemo očekivati na odgovornim funkcijama izvršne vlasti.

Zasigurno da kandidata ima puno. Mi imamo vrijedne i marljive ljude i ljude prepoznate u svom djelokrugu rada. U izvršnoj vlasti zasigurno će biti naših ljudi. O kojim se imenima radi, ja to ovog časa ne mogu reći. Već smo iznjedrili nekolicinu sposobnih ljudi koji su se, kao što sam rekao, već dokazali u svom poslu i koji imaju određene pretenzije da sudjeluju u izvršnoj vlasti. Ja sam siguran da će i oni kao takovi biti dobrodošli, ali i da će svi biti na korist građanima županije iz koje dolaze.

Vesna Želježnjak: Imamo povjerenje građana Koprivnice

Koprivnica je jučer izabrala tri opcije. Na izbore je izašlo 63,38% građana koji su najviše, 46,89% glasova dali koaliciji Hrvatska raste. 24,35% glasova Koprivničanaca dobila je Domoljubna koalicija te još 11,82% MOST. Živom zidu dali su 4,96% te neovisnom Željku Lackoviću 2,53%.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Izborni stožer SDP-ove koalicije. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Gradonačelnica Koprivnice, saborska zastupnica u dosašnjem mandatu Vesna Želježnjak, zadovoljna je količinom povjerenja koje su Koprivničanci izrazili koaliciji predvođenoj SDP-om.

Koprivnica je opet pokazala da za SDP i njegove partnere ima treći rezultat u Hrvatskoj usporedivo sa sjedištima županija.

No to nije bilo dovoljno jer je Koprivnica prema ovim rezultatima prvi puta u novijoj hrvatskoj povijesti ostala bez saborskog zastupnika.

Zahvaljujući preferencijalnim glasovima dogodilo se da naša Koprivnica nažalost sada nema saborskog zastupnika iako smo dobri, ja bih rekla i odlični, po puno projekata prepoznatljivi u Hrvatskoj. Ali to nije volja građana Koprivnice već je to volja građana Druge izborne jedinice.

Gradonačelnica Koprivnice uvjerena je da će interese ovdašnjih građana dobro zastupati i ostali izabrani kandidati, a velika joj je satisfakcija što jučerašnji rezultati pokazuju da su Koprivničanci zadovoljni načinom upravljanja Koprivnicom te postignutim rezultatima iz čega zaključuje i da bi SDP sa svojim partnerima sada premoćno pobijedio na lokalnim izborima u Koprivnici.

Ovako je Koprivnica glasala 2011. godine. Izvor: www.izbori.hr
Ovako je Koprivnica glasala 2011. godine. Izvor: www.izbori.hr
zatvori