Petak, 26. travnja 2024.

Bolnica ima novi RTG uređaj – i to kakav!

Koprivnička Opća bolnica ‘Dr. Tomislav Bardek’ ima novi RTG uređaj. I to ne bilo kakav već digitalni, a kako nam je rekao voditelj radiološke službe dr Ivica Jakupić, ponovo smo jedinstveni u Lijepoj nam našoj:

Riječ je o jednom uređaju koji je jedinstven u Hrvatskoj. Čini mi se da još jedan takav postoji u Sisku, ali ne znam je li već u funkciji ili je još uvijek u fazi instalacije.

Simboličan čin primopredaje obavljen je danas na Radiološkom odjelu kada je novi aparat predstavljen javnosti. Koprivnički aparat je već u funkciji, za njega nema liste čekanja, osim što na snimanje moraju pričekati oni pacijenti koji snimaju slabinski dio kralježnice jer se za to snimanje moraju pripremiti. O kakvom je aparatu točno riječ, rekao nam je dr. Jakupić:

Prije svega je digitalni, što znači da nema klasičnog snimanja na filmu. S druge strane, prilagođen je za snimanje sustava za kretanje, odnosno skeleta, što je osobito bitno obzirom da u našoj bolnici imamo jako dobro razvijenu ortopedsku službu i traumatologiju, a te dvije u biti kirurške grane dosta ovise o dobrim snimkama, prvenstveno vezano uz raznorazne operacije u kojima se ugrađuju endoproteze i slično. Ovaj aparat upravo tu ima svoju punu funkciju jer pokazuje snimke u realnoj veličini, što je iznimno bitno u planiranju operacije i određivanja veličine potrebne proteze. S druge strane, ovaj aparat omogućava integraciju skeleta, praktički na jednoj snimci vidite potpuni skelet u jednoj ravnini. To je osobito bitno kod djece i deformiteta kralježnice jer se moraju točno izračunati kutovi nagiba kralježnice. Pokušavamo uvijek biti ne samo u trendovima, već i ispred vremena, da ne kažem i ispred nekih drugih, a prije svega uz support naše ortopedije i traumatologije kako bismo što bolje pomogli našim pacijentima.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Digitalna tehnologija, osim toga, omogućava da se snimljeni materijal trajno pohrani na tvrdom disku što znatno olakšava pacijentima jer su nalazi lako dostupni, kaže dr. Jakupić:

Vrlo lako se može komunicirati s drugim ustanovama koje imaju mogućnosti očitanja tog digitalnog zapisa. Dio bolesnika traži da im nalaze damo na CD-ima. Dio pregleda tako možemo slati u bilo koju drugu zdravstvenu ustanovu bilo gdje u svijetu. Sav materijal pohranjen je na serverima, tako da imamo arhivu za svakog bolesnika zasebno. Praktički svaki bolesnik ima čitav svoj životopis kad govorimo o snimanjima, ne mora nositi slike koje su gubile na kvaliteti. Nova tehnologija omogućava uz to i laku usporedbu onoga što je bilo prije i što se sa zdravljem događa sada.

Pacijenti novim digitalnim aparatima dodatno dobivaju i na sigurnosti jer svaki aparat točno bilježi kolikoj količini zračenja je tijekom pojedinog snimanja tijelo bilo izloženo.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

– Ovakvi aparati se u Europi koriste 5 do 7 godina. U našoj zemlji nešto duže, barem deset – odgovorio je dr. Jakupić na pitanje o tome koliko će ovaj aparat biti korišten u koprivničkoj bolnici. Koliko će doista biti zaposlen, ilustrirao je konkretnim podacima o pretragama na radiologiji koprivničke bolnice:

Mi vam godišnje na čitavom odjelu snimimo 60.000 bolesnika. To znači da se u godinu dana snimi svaki drugi stanovnik naše županije. Od toga, 40.000 snimanja se obavlja na digitalnim aparatima. Obavi se 5 – 6 tisuća CT-a, 10.000 ultrazvučnih pregleda i oko 3,5 do 4 tisuće mamografija i pretraga zubi. Riječ je o ogromnim brojkama pri čemu je važno spomenuti da lista čekanja nema. Na snimanje moraju pričekati jedino oni pacijenti koji zbog kvalitete snimanja trebaju obaviti pripremu te isprazniti crijeva.

Na radiologiji koprivničke bolnice još koriste dva analogna aparata uglavnom za snimanje zuba i kontrasta. Koprivnički radiolozi se nadaju da će i oni uskoro biti zamijenjeni novima, tehnološki modernima i učinkovitijima. Osim toga, korištenjem digitalne tehnologije koprivnički odjel samo u godinu dana štedi oko pola milijuna kuna koliko su koštali filmovi i njihovo razvijanje.

Svakako je važno reći da je 1.840.000 kuna s uračunatim PDV-om osigurala Koprivničko-križevačka županija iz decentraliziranih sredstava. Tijekom simbolične primopredaje aparata župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo što je omogućeno poboljšanje zdravstvene zaštite ovdašnjih građana te je istakao:

Svi znamo da bolnica formalno nije u sastavu županijskog zdravstvenog sustava u smislu osnivačkih prava, ali to nije prepreka da mi ne pratimo potrebe koje bolnica kao najvažniji javnozdravstveni subjekt u županiji ima. Predviđena sredstva u županijskom proračunu raspoređujemo prema prioritetima i prijedlozima struke. Ovaj puta struka je procijenila da je ovaj aparat prioritet broj jedan. Mi smo naravno to poslušali i tako će biti i ubuduće.

Meni osobno prostor za snimanje na novom aparatu više liči na kozmetički salon nego na bolnicu. Još da puste glazbu i odmah poželiš leći da te snime. Sve u svemu, čestitke koprivničkim radiolozima i petica svima nama.

zatvori