Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Vatrogasci odradili preko 2.200 radnih sati s migrantima u Botovu

Već je drugi vlak danas stigao do Botova kamo dolaze migranti koji ovdje prelaze takozvanu ‘zelenu granicu’ s Mađarskom. Posljednjih nekoliko dana do Botova stižu prosječno četiri vlaka, a najveći problem angažiranima predstavlja činjenica da se dolazak vlakova najavljuje u posljednji trenutak.

U nepunih 18 dana do Botova je došlo ukupno 55 vlakova s 520 vagona, te 27 autobusa koji su do državne granice dovezli između 65.000 i 67.000 migranata. Uz policiju, zdravstvene djelatnike, pripadnike Crvenog križa i volontere, na sprovođenju migranata do granice iznimno su angažirani i ovdašnji vatrogasci. Prvenstveno je riječ o pripradnicima Javne vatrogasne postrojbe Koprivnice, s kojima su na terenu u Botovu bili i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Koprivnice. Posljednjih dana angažirani su i vatrogasci iz ostalih DVD-ova s područja koprivničke Podravine.

Neslužbeno doznajemo da je svih ovih dana bilo angažirano 98 profesionalnih vatrogasaca JVP-a Koprivnica i njihovih 45 vozila te 643 dobrovoljna vatrogasca s Požarnog područja Koprivnica sa 164 vatrogasnih kombi vozila. Svi zajedno odradili su 2.223 radna sata što je – gledano kroz vrijednost satnice – trošak veći od 200.000 kuna.

U taj iznos, doznajemo, nisu uračunati troškovi goriva i angažmana vozila i cisterni, te troškovi goriva za agregate za rasvjetu terena.

Bez obzira na ove izvanredne troškove, opstojnost ovdašnjih vatrogasaca ipak nije u pitanju. Naime, neslužbeno doznajemo da vatrogasci do kraja godine očekuju prihod od premija osiguranja te od Hrvatske vatrogasne zajednice. Taj novac obično koriste za kupnju potrebne opreme, a ovaj će ga puta iskoristiti za pokrivanje ovih troškova.

S obzirom na to da su angažirani na poslu oko migranata, doznajemo da vatrogasci planiraju dodatni novac zatražiti i od Županije te od države.

zatvori