Petak, 26. travnja 2024.

Udruga slijepih obilježava Međunarodni dan bijelog štapa

Sutrašnji Međunarodni dan bijelog štapa Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije obilježit će Okruglim stolom na temu “Danas isključeni, sutra uključeni”.

Tema okruglog stola bit će socijalna isključenost ranjivih društvenih skupina, a na okruglom stolu će govoriti predstavnici Koprivničko-križevačke županije i Centra za socijalnu skrb Koprivnica. Kakav je život slijepih osoba u gradu i županiji pitali smo tajnicu Udruge Maju Koren Golub.

Slijepe osobe su uglavnom, nažalost, sustavno zanemarivane u svim sferama života, posebno svakodnevnog. Grad Koprivnica i naša županija su relativno dobro senzibilizirani za potrebe osoba s invaliditetom. Tu najviše ističemo Grad Koprivnicu koji uglavnom radi i arhitektonsku i taktilnu prilagodbu svojih ulica i prostora za potrebe osoba s oštećenjem vida.

Kao glavni problem slijepih osoba u našoj županiji Koren Golub ističe raštrkanost članova koji žive uglavnom u ruralnim područjima koja su slabo povezana javnim prijevozom. Udruga trenutno ima zaposlena dva videća pratitelja koja osiguravaju prijevoz i uslugu pratnje za odlazak kod liječnika ili u nabavku svakodnevnih namirnica što im nije dovoljno. No, tajnica Udruge napominje kako im se svakodnevno javljaju volonteri koji žele pomoći u radu Udruge te im na tome zahvaljuje.

Zahvaljujemo svim volonterima i jako smo sretni jer nemamo problema sa traženjem i ljudi nam se sami javljaju. Posebno sad preko ovog novoosnovanog Volonterskog centra javljaju nam se i mlađi volonteri.

Međunarodni dan bijelog štapa će u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije obilježiti i Gradska knjižnica. U izlozima će tako biti priređena izložba i reprodukcija zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe kako bi Koprivničanci dobili priliku čuti kako slijepi i slabovidni “čitaju”.

zatvori