Petak, 3. svibnja 2024.

Stiže mokra Leona: Do kraja tjedna mogući problemi s vodostajima

Nakon što nam je ciklona koju je Crometeo tim nazvao Kristijan proteklog vikenda ostavila više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, tijekom utorka naši krajevi dolaze pod utjecaj nove ciklone – Leone – koja će nam donijeti još obilnih oborina.

Dok se oko Karlovca već okupljaju stožeri zaštite i spašavanja i rade planovi za sasvim izvjesne nadolazeće poplave, Leona neće baš biti bezazlena ni na našem području. Radi se o cikloni koja se zavrtjela nad zapadnim Sredozemljem, a u utorak je centrom došla nad sjevernu Italiju. U blizini Jadranskog mora zadržat će se nekoliko dana, sve do kraja tjedna, piše Crometeo.

Očekivana dnevna količina oborina tijekom srijede, prema modelu WRF-NMM 4km. Izvor: meteoadriatic.net.
Očekivana dnevna količina oborina tijekom srijede, prema modelu WRF-NMM 4km. Izvor: meteoadriatic.net.

Prema trenutnim izlazima prognostičkih modela, u našim krajevima do petka može pasti i više od 80, pa i stotinjak litara kiše po kvadratnom metru – ovisno o tome kuda će prolaziti zone najjačih oborina (zasad još postoji mogućnost da prođu malo južnije od nas). Razine lokalnih vodotoka povišene su još od prošle ciklone, a s novim oborinama ponegdje će sigurno biti problematične. To ne znači da će nužno biti problema, no svakako će trebati pripaziti na porast vodostaja.

S obzirom na položaj ciklone sjeverozapadno od naših krajeva, nalazit ćemo se u njenom toplom sektoru, odnosno jugozapadnoj struji. To znači da će prema kraju tjedna zapravo zatopliti umjesto zahladjeti: jutarnje temperature ne bi trebale padati ispod 10, a najviša dnevna u četvrtak bi mogla doći i do 15 Celzijevih stupnjeva. Usprkos visinskom jugozapadnom strujanju, u prizemnim slojevima zraka puhat će umjeren do pojačan jugoistočni, povremeno i sjeverni vjetar. Vrijedi spomenuti i kako kiša neće biti onako jesenski konstantna, već više pljuskovitog tipa, dakle promjenjivijeg i intenzivnijeg – a tko zna, ponegdje se možda začuje i malo grmljavine, iako ona baš i nije karakteristična za listopad.

Smirivanje vremena, iako ne i potpunu stabilizaciju, očekujemo od petka i u danima vikenda. To, međutim, ne podrazumijeva nužno i sunčano vrijeme, budući da su u ovo doba godine magla i niska naoblaka uobičajena pojava.

Dugoročnije, modeli ukazuju na mogućnost još oborina do kraja mjeseca, iako ne tako obilnih kao od Leone.

zatvori