Petak, 26. travnja 2024.

Pred nama je blagdan Svih svetih: Oprezno u prometu i pazite na stvari

Groblja u Koprivnici spremno dočekuju Dan mrtvih.

Uz uvedenu web aplikaciju koja omogućava pronalazak grobova, zaposlenici su posebno angažirani kako bi bili na usluzi građanima koje se očekuje u velikom broju. Rekla je to Radio Dravi predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb:

Uglavnom je sve redovno, nema nekih posebnih promjena osim što su radnici dežurni, pojačano obilaze i prazne posude u koje se bacaju lampaši i staro cvijeće ovih dana. Groblje smo pokušali očistiti i urediti tako da bude primjereno za predstojeći blagdan.

Stručne službe su se potrudile građanima osigurati šve što bi im moglo zatrebati, kaže Hleb:

Javnost možda zanima da će biti otvoreni WC-i i u staroj i u novoj mrtvačnici. U staroj mrtvačnici će biti otvoreni do 16 sati, a u novoj do 22 sata.

Za očekivati je da, usprkos velikoj gužvi, ne bi trebalo biti problema s parkirališnim mjestima.

Mislim da će, s obzirom na uređenost parkirališta i povećanje parkirnih mjesta uz novu mrtvačnicu i na parkiralištu uz noviji dio groblja uz benzinsku stanicu na Varaždinskoj biti dovoljno mjesta, da će građani moći prigodno i lako doći autom blizu groblja te da neće morati daleko pješačiti kao što je to nekad bio slučaj.

A kao i dosadašnjih godina, u regulaciji prometa bit će dodatno angažirana policija.

Izaslanstva obilaze groblja te odaju počast preminulima i stradalima u Domovinskom ratu

Iz Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji izvijestili su nas da mobilni timovi Ureda državne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane danas i sutra na grobljima svih poginulih hrvatskih branitelja na svim grobljima u našoj županiji pale lampaše. Za sutra je pak najavljeno polaganje vijenaca kod središnjih obilježja na grobljima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. U spomen na stradale branitelje i civile u Domovinskom ratu vijenci će u Koprivnici biti položeni kod Velikog križa na gradskom groblju “Pri Svetom Duhu”.

Položit će ih izaslanstva Ureda državne uprave i županijskih udruga stradalnika iz Domovinskog rata; potom MORH-a – Područnog odsjeka za poslove obrane Koprivnica i MUP-a – Policijske uprave koprivničko-križevačke kao i Grada Koprivnice te Koprivničko-križevačke županije. Polaganje vijenaca najavljeno je za sutra od 11 sati.

Policija upozorava: Oprezno u prometu i ne ostavljajte stvari u autu

Od petka, 29. listopada pa sve do 2. studenog, djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke pojačano će nadzirati i obilaziti groblja te osiguravati normalan tijek prometa. Naime, u danima oko blagdana Svih svetih učestala su kaznena djela provala i krađa iz automobila, stoga policija upozorava građane da svoje automobile obavezno zaključavaju te da u njima ne ostavljaju vrijedne predmete poput osobnih dokumenata, torbica, mobitela i novčanika.

Također, policijski službenici pojačano će nadzirati promet oko groblja, ali i na svim frekventnijim prometnicama na našem području. Ukaže li se potreba, djelatnici Prometne policije fizički će regulirati promet oko groblja te iz prometa isključivati spora vozila koja stvaraju kolone.

Policija predlaže građanima i da, u skladu s vlastitim mogućnostima, do posljednjih počivališta svojih najmilijih dolaze pješice i biciklima te da iskoriste i parkirališne prostore u široj zoni groblja.

 

zatvori