Petak, 26. travnja 2024.

Poljski put kojim migranti prelaze u Mađarsku nasut će se šljunkom

Migranti i dalje dolaze vlakom, nešto manje autobusima do željezničke stanice u Botovu, pješice prelaze cestovni dravski most i potom poljskim putem dolaze do državne granice gdje prelaze u Mađarsku.

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje dožupan Ivan Pal Radio Dravi je dao konkretne podatke:

Imam točan podatak. On nije službeni, ali je točan. Stiglo je 86 vlakova s 929 vagona te još 47 autobusa. Prema našim izračunima, kroz taj je prolaz prošlo 126.388 ljudi.

Sve veće probleme i migrantima, ali i ljudima koji su angažirani na terenu za pomoć pri transferu migranata pričinja loše, osobito kišno vrijeme. Jedan od nastalih problema vrlo će brzo i relativno jednostavno biti otklonjen, najavio je Pal

Veliki je problem trenutačno ona ruta poslije mosta kojom migranti prolaze. Taj poljski put trenutno je potpuno raskvašen, u blatu je. Stoga smo tijekom jučerašnjeg dana s policijom i Stožerom za zaštitu i spašavanje Grada Koprivnice te Općinom Drnje dogovorili da na taj put nasipamo određenu količinu šljunka. U tehničkom smislu to će odraditi Koming, a plaćanje će ići preko tog fonda kojim raspolaže MUP, da barem na tom putu kojim prolaze ljudi nije blato do koljena.

Inače, migrantima za prijelaz treba između pola i jednog sata. Za to vrijeme prometnica je zatvorena za sav promet što pričinja probleme, osobito stanovnicima Prekodravlja. Stoga su, uz zahvalu na dosadašnjem strpljenju, u Policijskoj upravi odlučili ponuditi građanima mogućnost da pozivom na besplatni broj telefona 192 dobiju informaciju o približnim terminima zatvaranja prometa.

zatvori