Petak, 26. travnja 2024.

Noćas završava ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena završava u noći sa subote 24. na nedjelju 25. listopada. Vozači osobnih automobila moraju cijelog dana imati upaljena kratka svjetla, a mijenja se i razdoblje niže tarife struje.

U nedjelju, dakle, kazaljke pomičemo s 3:00 natrag na 2:00. Nekome sat više sna, nekome sat više za noćni provod, a vjerojatno će malobrojni naći zadovoljstvo u činjenici da Sunce u nedjelju zalazi već oko 16:50 i mrak pada jako rano.

Policijska uprava koprivničko-križevačka podsjeća da prelaskom na zimsko računanje vremena započinje obavezno korištenje svjetala na vozilima tijekom dana. Naime, sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Tko ne postupi tako, riskira kaznu od 300 kuna. Ako nemate upaljena svjetla noću ili u uvjetima slabije vidljivosti, kazna je 500 kuna.

Hrvatska elektroprivreda podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

zatvori