Petak, 26. travnja 2024.

Neumorna Obrtnička škola: Od ‘Vrijednih ručica’ do ‘Šegrtskog srca’

Koprivnička Obrtnička škola predstavila je danas hvalevrijedne aktivnosti te najavila daljnje planove.

“Kuharske zgodbe” jedan je od projekata kojim će deset učenika obavljati praksu u Sloveniji. Naime, Obrtnička škola već šestu godinu za redom svoje učenike putem programa Erasmus+ šalje na praksu po Europi za što su dobili i Povelju za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Ravnatelj Ratimir Ljubić istakao je kako je to veliko priznanje školi i veliko olakšanje u daljnjem realiziranju projekta u kojeg žele uključiti još više učenika.

Želimo uključiti što više učenika da im omogućimo da vide kako se to radi u Europi i da nauče neka znanja i socijalne vještine. Isto tako, želja nam je da promoviraju školu, ipak se čulo za našu školu i van granica Hrvatske. Ovo što je pohvalno da svi naši učenici koji su bili vani na praksi su se vratili i rekli, pa profesore mi znamo isto kao i njihovi učenici. Znači da obrazovanje ove škole nešto vrijedi.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.

U sklopu projekta Zajedno za zajednicu kojeg provode Humanitarna udruga Šegrtsko srce i Centar za socijalnu skrb Koprivnica, do sada su osigurani udžbenici za 45-ero učenika škole, kupljeno je 400 bilježnica, više od 10 autobusnih karata za cijelu školsku godinu, podijeljeno je 500 bonova za prehranu, a dvadeset obitelji će mjesečno dobivati prehrambene i neprehrambene proizvode kako bi im se pomoglo u svakodnevnim životnim potrebama. Školi je u planu od sljedećeg mjeseca umjesto bonova za prehranu organizirati obrok učenicima unutar praktične nastave, najavio je ravnatelj Ljubić.

Recimo peciva bi pekli u sklopu praktične nastave, drugi dio bi pripremali učenici zanimanja kuhar i slastičar. U prvom planu je da bi se išlo sa sendvičima, a kasnije, ako bi bilo mogućnosti, možda jednom tjedno da im se pripremi topli obrok. Tako da pokušamo što više učenika Obrtničke škole uključiti da pomažu svojim kolegama slabijeg imovinskog statusa.

David Posavec. Snimila Nela Carek.
David Posavec. Snimila Nela Carek.

Škola u suradnji s Dječjim vrtićem Tratinčica provodi i projekt Vrijedne ručice, a može se pohvaliti i da je njihov učenik David Posavec jedan od svega četvero učenika iz cijele Hrvatske koji će sudjelovati na međunarodnom susretu The Sound of YOUrope. Susret će se održati u Njemačkoj, a tema mu je migranti i glazba, odnosno kako glazbom premostiti vjerske, rasne, spolne i ostale granice.

zatvori