Petak, 26. travnja 2024.

Konačno zaustavljen negativan trend u obrtništvu

Udruženje obrtnika Koprivnica odlučilo je Dan udruženja i obrtništva obilježiti na terenu, u obrtničkim radionicama. Za prvo takvo obilježavanje izabrana je Bačvarija Ledinski, u koprivničkoj Ulici Širovice.

Tajnica Udruženja Jasmina Markota podsjetila je da je koprivničko Udruženje osnovano 1967. godine, da je u obrtništvu uvijek bilo teško, no institucija koju su osnovali posebna je po tome što sami njome upravljaju i tako će i ostati. U koprivničkom Udruženju trenutno broje 502 obrtnika koji djeluju na području Grada Koprivnice te na području koprivničke Podravine, u 12 okolih općina još 706. Tajnica Markota kao važnu je istakla činjenicu o konačnom zaustavljanju negativnog trenda:

Trend odjave obrta koji je trajao nekoliko proteklih godina je stao. Sada smo u plusu za nekoliko obrta. Došli smo do brojke 1235 što nam je izuzetno drago jer nam je svaki član važan.

Jesu li važniji moderni ili tradicijski i umjetnički obrti teško je ocijeniti. No u slučaju Bačvarije Ledinski riječ je o obrtu kojega je preuzela druga generacija kćer i zet – Ivana Ledinski-Cvetković i njen suprug Tihomir Cvetković. S ponosom ističu da su jedini bačvari u Podravini, a još ih je svega troje u Međimurju. Vlasnik obrta Tihomir Cvetković uvjeren je da budućnost njihovog tradicijsko-umjetničkog obrta svakako postoji. A da im je namjera nastaviti tradiciju koja u obitelji Ledinski postoji još od tridesetih godina prošlog stoljeća pokazuje i snalaženje u uvjetima suvremenog života. Naime, tržište drvenih bačvi u Hrvatskoj je – za razliku od inozemnog, gotovo zamrlo pa su Ledinskijevi i Cvetkovići svoje bačve ponudili izvan hrvatskih granica:

Neka inozemna tržišta su se već otvorila. Za bačve nam se otvara francusko tržište. Za asortiman iz drveta koji nije ranga kvalitete za bačve otvorili smo poljsko, češko i njemačko tržište. Upravo danas sam primio poziv iz Kine s upitom o suradnji za otkup ovog lošijeg drveta od kojeg mi proizvodimo parket i neke slične stvari.

U Bačvariji Ledinski s ponosom ističu da su upravo Francuzi prepoznali kvalitetu ovdašnjih hrastovih bačvi. Svjesni su da – žele li opstati, moraju na svoj način doskočiti trendovima korištenja inox i plastičnih bačvi, o čemu Tihomir Cvetković kaže:

Jedna od stvari koje možemo na neki način pokazati jest i naša inovacija kojom ćemo se pokušati vratiti na naše tržište koje su trenutno zauzele inox i plastične bačve. Imamo novi proizvod i neke stvari za koje se nadamo da ćemo ih moći patentirati. Pokušat ćemo i to domaće tržište ne zapostaviti. Očekujemo da ćemo uvođenjem novih proizvoda i širenja na tržištu kroz šest mjeseci do godinu dana zaposliti desetak do petnaestak ljudi.

Koliko je tržište bačvi zamrlo ilustrirala je Ivana Ledinski Cvetković:

Godišnje proizvodimo sve manje i manje bačvi. Ove godine smo ih proizveli tridesetak, a u dosadašnjm godinama 200 do 300 bez ikakvih problema. Stoga vjerujemo da ćemo s otvaranjem inozemnog tržišta ponovo povećati proizvodnju. A kako bismo nadomjestili sve manju potražnju za drvenim bačvama u Hrvatskoj, svoj smo asortiman proširili na ostale drvene proizvode.

Dan Uduženja i obrtništva prigodnim su riječima pozdravili gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, dožupan Ivan Pal, te dopredsjednik Udruženja obrtnika Darko Frankol. Svi su oni govorili o iznimnom značaju obrtništva za razvoj Koprivnice, dok je o povijesti i značaju bačvarskog zanata govorila je viša kustosica iz Muzeja grada Koprivnice Marija Mesarić.

Na poziv tajnice Udruženja Jasmine Markota, koja je podsjetila na osnivanje ove institucije iz 1967. godine, te istakla da su zaustavljeni negativni trendovi u osnivanju obrta, okupljeni su minutom šutnje odali počast osnivačima, posebno Ivanu Damišu, koji je nedavno preminuo.

zatvori