Srijeda, 26. lipnja 2024.

Granica je zatvorena – migranti više ne prolaze kroz Botovo

Posljednji vlak s migrantima u Botovo je stigao sinoć oko 23 sata. Četrdesetak minuta iza ponoći, Mađarska je ogradom i bodljikavom žicom zatvorila prolaz kroz koji je tijekom proteklih mjesec dana prošlo više od 130 tisuća ljudi.

– Priča je zasad gotova što se nas tiče – rekao nam je načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal. – Osim MUP-a, sve smo riješili lokalnim snagama i mogu naglasiti da je sve prošlo bez i najmanjeg incidenta, bez ikakvih neugodnosti osim za stanovnike Prekodravlja zbog zatvaranja prometa kod Botova.

Migranti će se sada upućivati prema Čakovcu i dalje prema Sloveniji, najvjerojatnije preko graničnih prijelaza Macelj i Mursko Središće. Ako se ikada ukaže potreba za ponovnim prijelazom kod Botova, kaže Pal, spremni smo to odraditi.

– Htio bih zahvaliti svima, svim žurnim službama, Gradskom stožeru za zaštitu i spašavanje, volonterima, aktivistima, ali i medijima koji su pravodobno i konstruktivno izvještavali o cijeloj situaciji – rekao je dožupan. – No, frustrira me to što nitko iz Državnog stožera nije došao u Botovo, došle su samo četiri gospođe iz Ureda pravobraniteljice da se uvjere kako se s ljudima humano postupa. Mislim da je to snažna poruka lokalnoj zajednici.

zatvori