Utorak, 22. listopada 2024.

Crna prometna statistika: 117% više poginulih na cestama

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine, Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je ukupno 426 prometnih nesreća. Među njima je bilo i devet nesreća s poginulim osobama, što je 50-postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je takvih nesreća bilo šest. No, ukupan broj prometnih nesreća ipak je manji: prošle godine ih je bilo 23 više, što je smanjenje od 5%.

Do kraja rujna dogodila se 191 nesreća s ozlijeđenim osobama i njih 226 samo s materijalnom štetom. U njima su sudjelovale 1.003 osobe od kojih je 297 nastradalo. Život je izgubilo 13 osoba, čak sedmero ili 117 posto više nego u istom razdoblju lani. 52 osobe su teže, a 232 lakše ozlijeđene.

Među vrstama nesreća prednjače bočni sudari, slijetanja s ceste i sudari vozila iz suprotnih smjerova, dok su njihovi najčešći uzroci neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno kretanje kolnikom. Točnije, 23 posto svih nesreća dogodilo se zahvaljujući neprilagođenoj i nepropisnoj brzini, no to je ipak 21 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Svakako treba istaknuti da je 19 posto svih vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama bilo pod utjecajem alkohola, 6% više nego lani. Oni su skrivili 123 prometne nesreće, 29% od ukupnog broja, od čega šest nesreća s poginulim osobama u kojima je osam osoba izgubilo život.72 prometne nesreće, njih 17 posto, uzrokovali su mladi vozači. Jedan mladi vozač smrtno je stradao.

Opširnije izvješće možete pronaći na stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Slušaj uživo
zatvori