Petak, 3. svibnja 2024.

Vidjeli ste nešto sumnjivo? Prijavite to policiji jednim dodirom

Policijska uprava koprivničko-križevačka javnosti je danas predstavila novu aplikaciju Ministarstva unutarnjih poslova za pametne telefone i tablete, razvijenu u sklopu projekta E-policija.

Građani koji naiđu na događaje u čiju zakonitost opravdano sumnjaju, putem ove aplikacije mogu vrlo jednostavno uputiti dojavu policiji. Kako to funkcionira u praksi, pojasnio je glasnogovornik PU koprivničko-križevačke, Dražen Laljek.

Dakle, građanin pametnim telefonom može fotografirati događaj. Potom tu snimku kroz aplikaciju, jednim jednostavnim dodirom, šalje izravno na centralni portal MUP-a. Uz fotografiju, sama aplikacija mu pruža i dio s tekstom, što znači da može – ali i ne mora – ukratko opisati događaj i pružiti neke dodatne informacije.

Voditelj OKC-a Davor Kovačev predstavlja aplikaciju. Snimio Marko Posavec.
Voditelj OKC-a Davor Kovačev predstavlja aplikaciju. Snimio Marko Posavec.

Ako su na pametnom telefonu uključeni lokacijski servisi, dojava će automatski biti proslijeđena Operativno-komunikacijskom centru najbliže Policijske uprave. Voditelj Centra nakon toga će procijeniti je li dojava valjana i, ako jest, obavijestiti organizacijsku jedinicu koja će po toj dojavi postupiti. Upute za korištenje vrlo su jednostavne i ugrađene su u samu aplikaciju.

Bude li potrebno, policija može stupiti u vezu s građaninom koji je dojavio događaj kako bi dobila više informacija, ali veza putem aplikacije izričito je anonimna.

Voditelj OKC-a Davor Kovačev i glasnogovornik PU Dražen Laljek. Snimio Marko Posavec.
Voditelj OKC-a Davor Kovačev i glasnogovornik PU Dražen Laljek. Snimio Marko Posavec.

Aplikaciju možete preuzeti putem sljedećih poveznica:

zatvori