Petak, 26. travnja 2024.

Umjetnica Ana Zubak u petak nam predstavlja neobičan projekt u Kampusu

Umjetnica Ana Zubak predstavit će se u petak koprivničkoj publici radom pod nazivom ‘Najviše bi se griješilo kad bi se gradivo učilo napamet’ u prostorima Kampusa, pod organizacijskom palicom AK galerije – Ateliera Koprivnica.

Autorica je nekoliko dana boravila u Koprivnici te istraživala i promišljala o prostoru kompleksa bivše vojarne u lokalnom kontekstu, pritom uzimajući u obzir i sadašnje korisnike navedenog prostora – studente i umjetnike.

Kako stoji u predgovoru, ovo neće biti tipična izložba:

Autorica se obraća umjetniku/-ici i studentu/-ici intervencijom u samom prostoru vojnog kompleksa, a koristi se strategijom karakterističnom za izražavanje političkog mišljenja – transparentima koje postavlja na pročelja Sveučilišta Sjever i Ateliera Koprivnica, punktove koji su reprezent promjena koje su se desile u ovom prostoru. Svaki transparent sadrži po jednu rečenicu iz udžbenika za vojnu obuku, a riječ vojnik zamijenjena je riječima student/umjetnik. Izmještanjem rečenica iz konteksta dobivena je nova značenjska razina koja nas navodi na promišljanje o suodnosu uloga umjetnika, studenta i vojnika kao i o povezanosti nekih od ključnih momenata povijesti ovog kompleksa.

Inače, ovaj je projekt dio višegodišnjeg projekta AK galerije pod nazivom “Kompleksi: (su)život ljudi i prostora” u čijem je žarištu upravo kompleks bivše koprivničke vojarne, a cilj mu je podignuti razumijevanje arhitekture napuštenih i/ili prenamijenjenih vojnih prostora i ne dopustiti da kompleks sa prenamijenjenim sadržajem ostane još samo jedan spomenik koji nije u skladu s potrebama zajednice i sadašnjosti.

Ana Zubak
Ana Zubak

Ana Zubak rođena je 1982. u Zagrebu. Magistrirala je na zagrebačkog Akademiji likovnih umjetnosti 2012., a za vrijeme studija boravila je na Sveučilištu za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy u Budimpešti, smjer vizualnih komunikacija, te u Umjetničkoj školi Valand u Göteborgu gdje se bavila strategijama kulturne produkcije. Na Sveučilištu u Beču 2014. godine stekla je certifikat eksperimentalnog studijskog programa Urbanih studija. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno izlaže na Biennalu mladih Europe i Mediterana u Milanu. Živi i radi u Zagrebu. Njene radove možete vidjeti na anazubak.com.

Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnicom održat će se u petak, 30. listopada u 16 sati – okupljanje je kod glavnog ulaza u Kampus. Rad se može pogledati do 6. studenog.

zatvori