Petak, 26. travnja 2024.

22. Galovićeva jesen širi se i u Ludbreg i Đurđevac

22. po redu Međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen ove će godine biti održan od 15. do 24. listopada.

Riječ je o jednoj od najznačajnih manifestacija koja je nadrasla granice same Koprivnice, ocijenila je zamjenica koprivničke gradonačelnice Melita Samoborec:

Za Grad Koprivnicu ovaj festival uistinu ima nemjerljiv značaj. To znači da se ime našeg grada prenosi i diljem svijeta, ne samo u okviru naše države. Ova je manifestacija jedan od najznačajnijih promicatelja našega grada, to je uistinu jedan kulturni i književni brend.

Predsjednica podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Enerika Bijač dodala je da je Galovićeva jesen prerasla u kulturni brend Hrvatske, a ove je godina dobila još jednu inovaciju.

Osim u Koprivnici, ove će se godine po jedno događanje iz programa održati u Ludbregu i Đurđevcu, tako da će Galović dobiti krila po cijeloj Podravini. Mislim da je to dobro. Sve ono što ljudi žele, što sredina želi, mislim da je dobro da se obavi.

I ove će godine, uz hrvatske, u programu Galovićeve jeseni sudjelovati i književnici iz inozemstva: Elka Nyagolova iz Bugarske, Bronislava Wolkowa iz Češke, Tanja Žitkova iz Latvije, Tatjana Džuba i Viktor Melnik iz Ukrajine i Natalija Vorobjova Hržić iz Rusije. Domaću književnost predstavljat će Ružica Cindori, Davor Grgurić, Tuga Tarle, Đuro Vidmarović i Igor Žic.

Za Galovićevu književnu nagradu na temu zavičajnosti od 12 pristiglih radova konkurira njih pet. Abecednim ih je redom pobrojala predsjednica Organizacijskog odbora Božica Gašparić:

Tomislav Marijan Bilosnić: Vrt, zbirka pjesama; Božica Brkan: Ledina, roman; Ljiljana Matković: Czarna Madonna, roman; Zdravko Seleš: Galović i zađne stvari, književna esejistika; i Miljenko Stojić: Propetlje, kratke priče.

Proglašenje pobjednika bit će upriličeno na završnom programu zatvaranja manifestacije, koji je, uz svečanost otvaranja, najavljen kao najzanimljiviji za građane.

I ove će godine biti dodijeljene i nagrade Mali Galović, za koje konkuriraju ovdašnji učenici, čiji radovi još uvijek pristižu.

zatvori