Četvrtak, 25. travnja 2024.

U pripremi je gradnja drugog Poduzetničkog inkubatora

U Koprivnici se priprema realizacija izgradnje drugog poduzetničkog inkubatora.

Direktorica Martina Golčić Radio Dravi je pojasnila da će on biti izgrađen na području Kampusa i bit će potpuno drugačiji od postojećeg:

Novi prostor inkubatora je koncepcijski potpuno drugačiji. To nije ured koji iznajmite, dobijete ključ i u njemu nešto radite po povoljnim uvjetima. On je jedan otvoreni prostor u kojemu se inicira interakcija, u kojemu se daje mentorska podrška i informacije, u kojemu je radna poticajna atmosfera, ali je ujedno spojen s cijelim svijetom.

Drugi koprivnički inkubator bit će jedini takav u regiji, a najbliži – koncepcijski slični, čije će mentorske usluge koristiti su u mađarskom Debrecenu, u Talinu u Estoniji te u talijanskoj Bologni, kaže Golčić:

Osim toga mi imamo poduzetnike poput Mate Rimca, poput Bellabeata, poput Agrivia. To su hrvatski mladi ljudi koji će reći svoju priču. Mentor znači netko tko ti je uživo tu ili ti je na Skypeu na nekom ekranu tko ti može pomoći u rješavanju tvoje ideje, dati ti smjernice kako krenuti dalje. To se sve događa u tom coworking prostoru, odnosno zajedničkom prostoru u kojem radi više ljudi.

85% potrebnog novca za izgradnju drugog poduzetničkog inkubatora u Koprivnici planiraju osigurati preko programa Ministarstva poduzetništva i obrta, odnosno iz europskih strukturnih fondova. Koliko će milijuna koštati, obzirom na potrebnu sofisticiranu informatičku opremu, te na želju da to bude energetski efikasna zgrada najviše kategorije, zasad je teško špekulirati. Trenutno se barata iznosom od oko 15 milijuna kuna, a Golčić vjeruje da će drugi poduzetnički inkubator biti na raspolaganju potencijalnim poduzetnicima od 2017. godine.

zatvori