Petak, 26. travnja 2024.

Županija se sprema za mogući dolazak izbjeglica

Uži sastav Stožera zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije okupio se danas na inicijativu pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ivana Kramarića. Tema je bila mogućnost dolaska izbjeglica i njihovo zbrinjavanje na našem području, priopćeno je iz Županije u Nemčićevoj.

Načelnik županijskog Stožera, dožupan Ivan Pal, ocijenio je da je država nespremna za prihvat izbjeglica te da su jedinice lokalne uprave i regionalne samouprave osuđene snaći se same:

Poučeni situacijom iz nekih prijašnjih godina, ne u ovakvoj prilici, na kraju ispada da smo uvijek oslonjeni sami na sebe i da kako si sami prostremo da ćemo tako i spavati. Gledajući situaciju kakvu imamo na istoku Hrvatske, gdje vidimo da država zapravo gotovo ništa nije odradila i da veliki teret pada na jedinice lokalne i regionalne samouprave, i mi smo se za to pripremili.

To konkretno znači da su predstavnici policije, Crvenog križa i zdravstvenih službi razmijenili sa županijskim službama informacije koje su dobili od svojih nadležnih, pa Pal zaključuje:

Zabrinjava što jedinice lokalne i regionalne samouprave, iako sa svojim kapacitetima mogu puno napraviti i od njih se puno očekuje – nisu dobile upute ni od koga! Uglavnom smo oslonjeni sami na sebe. U međusobnoj smo koordinaciji, spremni smo odraditi ono što će biti traženo od nas. Pušemo na hladno, daj Bože da se ništa ne dogodi no za ono što će trebati, spremni smo odraditi.

Za provođenje svih mjera i postupanje prema izbjeglicama nadležno je isključivo Ministarstvo unutarnjih poslova, a županijski Stožer, kaže Pal, pružit će u okviru svojih nadležnosti logističku podršku policiji, ali i pomagati u okviru svojih mogućnosti u rješavanju moguće situacije.

Migranti sada ulaze i na Bajakovu

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva unutarnjih poslova, do danas u podne u Hrvatsku je ušlo 7.300 migranata. Osim na graničnim prijelazima Tovarnik, Ilok i Batina, migranti sada ulaze i na Bajakovu.

Broj migranata u smještajnim objektima:
Ježevo – 791
Čepin – 457
Porin – 466
Sisak- 51
Luč – 110 (Beli Manastir)
Kutina – 50 (prijašnji tražitelji azila premješteni iz Porina).

zatvori