Petak, 26. travnja 2024.

Prva grupa izbjeglica preko Koprivnice otišla u Mađarsku

Prvi val od oko tisuću sirijskih izbjeglica prošao je Koprivnicom.

Stigli su vlakom, redovnom linijom iz Osijeka. Umjesto u Zagreb, vlak je iz Koprivnice bio poslan u Botovo. Odluke su bile objavljivane u posljednji trenutak, a donošene su u policiji.
Izbjeglice su na koprivničkom kolodvoru dočekali aktivisti Crvenog križa, policija, vatrogasci, te medicinsko osoblje, gradski i županijski dužnosnici. Podijelili su im hranu i vodu, dok hitna medicinska pomoć nije bila potrebna.

Načelnik Gradskog stožera zaštite i spašavanja, dogradonačelnik Mišel Jakšić:

Napravili smo brzu provjeru prostora u Kampusu i u našim društvenim domovima. Nadamo se da će se situacija stabilizirati, da će se na nivou Europske unije riješiti kamo sa svim tim ljudima, a ako ne, spremni smo na najgore.

A da bi najgore tek moglo uslijediti može se naslutiti iz informacije da na istoku Hrvatske odlazak u zapadnu Europu čeka između 50 i 100 tisuća izbjeglica. Svi bi oni na putu vlakom prema Zapadu morali proći Koprivnicom. Ne uspiju li u Mađarsku, što im je cilj jer tada ulaze u europski schengenski sustav, morat ćemo im pružiti skrb, rekao nam je načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal:

U svakom slučaju najprije ćemo pokušati te ljude provesti do centara koji su pripremljeni za to. Ukoliko to ne bude moguće, postoje određene lokacije o kojima razmišljamo gdje bismo ljude mogli smjestiti da mogu prenoćiti, dobiti vodu i hranu, ali nijedna od njih ne može biti trajni boravak.

Uz koprivnički Kampus dožupan Pal je kao mjesta za prihvat izbjeglica spomenuo i bivšu vojarnu u Križevcima te lokacije napuštenih karaula, no o svemu, kaže Pal, odlučuje i koordinira hrvatska policija.

Najnovija informacija kaže da novi vlak u u Koprivnicu stiže u 19:20. U njemu je 500-tinjak sirijskih izbjeglica. Neslužbeno doznajemo da će Mađari i ovu skupinu propustiti u svoju zemlju, a granicu će prijeći kao i popodnevna skupina – vlakom do Botova, potom pješice preko dravskog željezničkog mosta i granice.

zatvori