Subota, 27. travnja 2024.

Počela je škola – u klupe prvi put sjelo 1.148 prvačića

Prvi je dan nove školske godine.

U školama diljem Podravine i Prigorja vrlo je živo. Osobita se pažnja posvećuje prvačićima koji upravo danas počinju svoj životni proces obrazovanja. U skladu s tradicijom, gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak danas obilazi sve gradske matične i područne škole. Školskom osoblju, učiteljima, roditeljima i naravno učenicima, a posebno prvačićima, želi uspjeh u radu. Pri tom podsjeća i što sve Grad čini kako bi obrazovanje u Koprivnici bilo lakše i kvalitetnije:

Grad Koprivnica od lanjske godine zaista se pobrinuo za naše đake, ne samo za prvačiće već i za učenike svih ostalih razreda. Dajemo besplatne udžbenike po utvrđenim cenzusima – nešto malo više od 600.000 kuna vašeg novca iz gradskog proračuna upotrijebljeno je upravo za tu namjenu. Osim toga, koprivnički školarci dobivaju i komplete bilježnica, a prvačići i ove lijepe gradske majice.

Koprivničke osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”, “Đuro Ester” i “Braća Radić” te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” pohađa 3.377 učenika, od kojih je 318 prvačića.

Još ima dostupnih kompleta udžbenika

Koprivnički učenici još uvijek imaju priliku posuditi u svojim osnovnim školama komplete udžbenika. Kako doznaje Radio Drava, u sve tri gradske škole ostali su kompleti udžbenika za niže razrede. U Nemčiću Gostovinskom ih je ostalo još nekoliko, u Đuri Esteru četiri, a u Braći Radić najviše – čak 30. I ti će kompleti, doznajemo u ravnateljstvima škola, biti ponuđeni učenicima na posudbu. Svi koji posuđuju gradske udbženike na kraju školske godine imaju ih obvezu vratiti svojim školama.

Župan tradicionalno podijelio krijesnice

Župan Darko Koren jutros je ravnateljima svim podravsko-prigorskih škola, među kojima su i one čiji su osnivači gradovi, a ne Županija, uručio krijesnice za prvačiće, o čijoj sigurnosti u prometu posebno moramo voditi računa, kaže župan Koren:

1.148 učenika prvih razreda osnovnih škola danas po prvi puta kreće u školu. Tu svakako moram reći da je to ukupan broj djece – 549 onih koji pohađaju škole o kojima skrbi Županija, a ostalo su učenici škola kojima su osnivači gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Ovo je jedinstvena prilika da budemo svi zajedno na početku školske godine, i županijske i gradske škole, i da na jedan simboličan način uputimo svima riječi podrške i zaželimo im uspješan početak i daljnje pohađanje njihovih školskih dana.

Sigurnosne krijesnice kupila je Županijska uprava za ceste, a koštale su 7.128 kn, odnosno oko 9 tisuća kuna s PDV-om.

Koliko imamo učenika?

Iako će točan broj učenika biti definiran do kraja ovog tjedna, od županijske pročelnice za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branke Cuki doznajemo da podravsko-prigorske osnovne škole trenutno polazi 4.360 učenika. Među njima je 577 prvačića. Pročelnica Cuki kaže da je na početku ove školske godine 14 prvačića manje nego lani. Najveće smanjenje učenika prvih razreda uočeno je u Virju – čak 18 manje nego lani. No zato u Svetom Petru Orehovcu bilježe čak 14 prvašića više nego lani.

zatvori