Subota, 27. travnja 2024.

Osvrt na jučerašnja zbivanja: Mađarsku granicu prešli su Ljudi

Jutros poslije 5 sati Koprivnicom je prošao treći i čini se zasad posljednji val sirijskih izbjeglica. Osim vlakom iz Osijeka stigli su i u osam punih autobusa. Bilo ih je više od dvije tisuće koji su, kao i njihovi prethodnici, u Botovu pješice prešli most i granicu s Mađarskom.

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal, rekao je za Dravu info da je u ovoj trećoj grupi bilo mnogo više starijih ljudi, žena djece i osoba s invaliditetom…

Očekivali smo da će oko 10 sati prijepodne u Koprivnicu doći još jedna grupa u 8 autobusa. Međutim, ti su autobusi preusmjereni na Goričan gdje izbjeglice zasad legalno prelaze hrvatsko-mađarsku granicu. I to je dobro jer je riječ o legalnom uređenom graničnom prijelazu za razliku od ovoga što smo radili na Botovu.

Dožupan Pal je opovrgao glasine da u Koprivnicu dolaze nove izbjeglice. Prvi je razlog što je dogovoreno da će izbjeglice hrvatsko-mađarsku granicu prelaziti preko legalnog uređenog prijelaza u Goričanu. S druge pak strane, nema osnova za dolazak izbjeglica u naš kraj jer ni u Koprivnici ni u okolici nema smještajnih kapaciteta. Razmišljalo se da se u slučaju potrebe izbjeglice smjeste na području bivših vojarni u Koprivnici i Križevcima, no to je samo prostor bez potrebnih smještajnih uvjeta. U međuvremenu vojska je u bivšoj vojarni u Varaždinu bila spremna postaviti šatorsko naselje, no obzirom da je dogovoren prijelaz za Mađarsku, zasad se od toga odustalo.

Na upit kako, kao načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, ocijenjuje reakciju i djelovanje ovdašnjih službi i građana, dožupan Pal je odgovorio:

Mislim da smo odreagirali poprilično dobro. Kad kažem mi, prije svega mislim na ovdašnju policiju koja je koordinirala čitavu akciju, ali i na sve žurne službe – hitnu pomoć, Crveni križ, gradski Stožer za zaštitu i spašavanje, volontere… Posebno moram zahvaliti Podravki koja je osigurala hranu i vodu koju smo dijelili izbjeglicama. Mogu reći da ovdašnji građani nisu ni primijetili da su ovuda prošle i zbrinute izbjeglice. U odnosu na naše sunarodnjake na istoku Hrvatske, gdje izbjeglice ulaze u Hrvatsku, mogu reći da mi nismo ni “štrajfani” cijelom situacijom, iako smo u posljednja 24 sata bili iznimno angažirani.

A iako zasad nema naznaka za dolazak novih izbjeglica, sve su ovdašnje službe spremne na akciju u slučaju potrebe, zaključio je Pal.

Kraj nas su prolazili Ljudi

Ja bih samo dodala još nekoliko svojih osobnih impresija. Kraj nas su prolazili Ljudi. Zašto su napustili svoja ognjišta, svoje domove, i krenuli u nepoznato, po krajnje neizvjesnom putu za koji nitko nema garanciju da će ga na kraju i usješno svladati, samo oni znaju. Možda smo svjedocima nove seobe naroda koja će definitivno izmijeniti sliku svijeta. Strah od nepoznatog normalna je pojava i reakcija. No to su Ljudi. Moguće je da među njima ima i onih kakve nitko ne želi u svom susjedstvu, no društvenog otpada ima svugdje, bez obzira na vjeru i druga obilježja pojedine kulture.

Ja ću se uvijek sjećati jedne mlade žene koja je iznemogla završila na kraju kolone. Jedan je ruksak nosila na leđima, drugi sprijeda. Nije htjela pomoć jer se bojala da nešto od svoje imovine ne izgubi. Tek nakon uvjeravanja da je sigurno, pristala je sjesti u policijski automobil. Za njom su ušli druga mlada žena, njena sestra, te dječak i malena djevojčica. Premda je tvrdila da je samo umorna, mlada je žena kolabirala. Iako nadomak granice s Mađarskom i ciljanog joj šengenskog sustava, nije mogla iz automobila. Hitna medicinska pomoć pružena joj je u kojima hitne pomoći, na dravskom strmcu, no nije mogla nastaviti put. Dr. Devčić i njegov tim iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu procijenili su da joj je potrebno pružiti pomoć u koprivničkoj bolnici. Njena sestra s dvoje prekrasne male djece bila je u jednoj od životnih dilema – nastaviti put i pridružiti se grupi koja ih je čekala u Mađarskoj, ili ostati. U odluci joj je pomogla Koprivničanka Sonja Jurlina. Nimalo ne dvojeći, rekla je da ona i djeca mogu prespavati kod nje doma.

Obje sestre s djecom Sonja je sa svojim kolegama danas odvezla do Goričana gdje su uspješno prešli granicu. Želim im sve najbolje.

A moram primijetiti i jednu zanimljivu stvar. U policijskim izvješćima često imamo prilike čitati podatke o ilegalnim prelascima granice. Ta posao je policije takve pokušaje sprečavati. A naša je policija jučer pomagala Ljudima prijeći granicu na neuređenom prijelazu! I pri tom su itekako vodili brigu o njihovoj sigurnosti. Cure i dečki u plavom, i vi koji policijski posao obavljate u civilu, bili ste strašni! Velika petica svima.

Sandra Levak – Miklošić

zatvori