Petak, 17. svibnja 2024.

Noćas stiže još jedan vlak, ali Mađari podižu žicu i kod Botova

Novi vlak s izbjeglicama i migrantima, 18. po redu, večeras je u 21:24 krenuo prema Botovu. Njegov se dolazak očekuje iza 2 sata u noći, no upitno je hoće li putnici moći prijeći u Mađarsku. Donosimo vam fotografije na kojima se jasno vidi kako Mađari podižu ogradu i na ‘divljem’ prijelazu iza botovskog mosta.

Što će biti s migrantima ako ih Mađari ne puste preko granice, trenutno nije poznato. Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Pal u nekoliko je navrata istaknuo da su žurne službe u komunikaciji sa svojim mađarskim kolegama te da će Mađari na vrijeme javiti da zatvaraju prijelaz i vlakovi će se potom preusmjeravati prema Zagrebu. Neslužbene informacije s terena sugeriraju da će mađarska strana uistinu zatvoriti prijelaz i stvoriti velik problem Hrvatskoj ukoliko se migranti iskrcaju iz vlaka, a ne uspiju prijeći u Mađarsku.

Snimio Mirko Hanžeković.
Snimio Mirko Hanžeković.

Mađarska vlada u četvrtak je izvijestila kako razmatra potpuno zatvaranje granice prema Hrvatskoj, kao što je to učinila i prema Srbiji. Postoji mogućnost ostavljanja otvorenog koridora prema Austriji i Njemačkoj, ali samo ako bi te zemlje bile spremne preuzeti odgovornost za izbjeglice, prenosi N1 televizija. Podsjetimo, mađarski vojnici u srijedu su podigli ogradu od bodljikave žice na granici kod Gole, a to isto sada čine i iza Botova, prema Gyekenyesu.

Cijelu situaciju dodatno komplicira obilna kiša koja će padati u petak manje-više tijekom cijelog dana.

Autor fotografija je Mirko Hanžeković. Zahvaljujemo na njihovom ustupanju. Snimljene su u četvrtak poslijepodne, prilikom prelaska druge skupine migranata toga dana preko Botova u Mađarsku.

zatvori