Petak, 26. travnja 2024.

Poslovni rezultati Komunalca bili su ‘vruća’ tema Gradskog vijeća

Izvješća o lanjskom poslovanju gradskih tvrtki izazvala su rasprave i polemike gradskih vijećnika tijekom 21. sjednice što je održana u ponedjeljak. Oporba se posebno osvrnula na rezultate poslovanja “obiteljskog srebra građana Koprivnice” kako su to za Komunalac znali reći vladajući u Koprivnici.

Emina Kovačević iz oporbenog HDZ-a zaključila je da na prvi pogled financijski rezultati nisu loši, no samo na prvi pogled:

No, kad se detaljnije pogledaju podaci, koliko je to uopće moguće s obzirom na to da su izvješća poprilično netransparentna, može se ustvrditi da su najveći gubitaši Komunalca, Bazeni i Pevec, jako dobro prikriveni kroz stavku “ostali sektori”. Iz podataka koji su prezentirani gradskim vijećnicima ne vidi se realni gubitak koji je svaki od tih sektora ostvario u 2014. godini.

A najsigurniji pokazatelj poslovanja Komunalca, novčani tijek, u prošloj je godini bio negativan jer je prihodovano 4,5 milijuna kuna manje tekućih obveza, primjećuje vijećnica Kovačević:

To je ono što bi nas sve skupa trebalo zabrinuti jer jasno pokazuje trenutnu situaciju Komunalca. Ovaj trend iz godine u godinu je sve izraženiji jer je negativni novčani tijek sve veći i veći. Prihodi Komunalca na godišnjoj razini se ne povećavaju, dok se rashodi ipak povećavaju. A nakon što iduće godine počne i otplata kredita za kupovinu Peveca, novčani tijek će se gotovo sigurno još dodatno pogoršati. To bi potencijalno moglo utjecati na likvidnost tvrtke.

HDZ-ova vijećnica zaključuje i da su zlatna vremena kada je Komunalac, prvenstveno na račun građana Koprivnice, ostvarivao ekstra profite, prošla. Dobit iz prethodnih razdoblja se poprilično istopila te nema više puno prostora za pokrivanje nagomilanih gubitaka. Stoga je sigurna da je upravo zato i donesena odluka o prodaji plinskog biznisa, iako je to trenutno još jedini sektor koji Komunalac drži iznad vode. Dugoročno, Komunalac uz ovakvu politiku poslovanja čeka teška i neizvjesna budućnost, zaključuje Kovačević.

SDP-ov Željko Vugrinec izrazio je čuđenje načinom na koji je HDZ-ova vijećnica iščitala izvješće Komunalca. Stranačka mu kolegica Sandra Sinjeri ne stječe dojam da su izvješća netransparentna te da je Komunalac, nakon restrukturiranja gradskih tvrtki i preuzimanja Koprivničkih cesta, Trga i Koprivnica sporta ipak zadržao pozitivno poslovanje. Svemu tome usprkos, smanjena je cijena vode te je među najnižima u Hrvatskoj, a podsjetila je i da je najavljeno smanjenje cijene zbrinjavanja otpada za građane. Komunalac je, podsjeća Sinjeri, jedna od najboljih tvrtki u Koprivničko-križevačkoj županiji – sedma je po prihodima, deseta po dobiti i jedanaesta po broju zaposlenih, što joj je donijelo i priznanje Zlatna kuna.

HSS-ov Miljenko Flajs podsjetio je da je uloga oporbe prodrmati cijelu priču, te je ponovno upozorio na povezanost poslovanja gradskih tvrtki i ocjene o prezaduženosti grada.

U raspravu se uključila i predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb koja je prvo odgovorila na ocjene o netransparentnosti financijskih izvješća:

Da ovaj Komunalčev izvještaj nije transparentan, s tim se nikako ne mogu složiti. To može reći netko tko ne poznaje računovodstvene i financijske propise.

Hleb se ne slaže ni s konstatacijom da je novčani tijek najznačajniji dio financijskog izvješća, jer je riječ samo jednom od seta izvješća koja tvore cjelinu stvarnog stanja u poduzeću. A da su htjeli nešto prikriti, ne bi prvi puta izvješće o novčanom tijeku podastrli gradskim vijećnicima, kaže Hleb.

U pravu ste da je naš izvještaj o novčanom toku negativan. Komunalac je u prošloj godini pripajanjem gradskih firmi preuzeo 11,9 milijuna kuna obveza od kojih je prošle godine podmirio 9,9 milijuna kuna. I to je uzrok zašto je novčani tok negativan.

Hleb je podsjetila na velike iznose nenaplaćenih potraživanja, zbog čega je dužnicima, i građanima i poslovnim subjektima, ponuđena mogućnost podmirenja dugova na rate. I to je razlog trenutno slabijeg novčanog tijeka, pojašnjava Hleb, ali i izražava uvjerenje da će ove godine potraživanja većim dijelom ipak biti naplaćena. Predsjednica Uprave upozorila je i na to da su podaci o gubicima navedeni u izvještaju, te da nije skriveno da su sve djelatnosti Komunalca osim opskrbe plinom u gubitku. Odgovorivši pak na pitanje o Pevecu, Hleb kaže da je na bazi rezultata u prvih sedam mjeseci ove godine njegovo poslovanje pozitivno, što lani nije bilo. Svoje obraćanje vijećnicima završila je zaključkom da je u izvješću kojega su dobili navedeno doista sve, i dobro i loše, te da ništa nije skriveno.

Dogradonačelnik Jakšić na 21. sjednici Gradskog vijeća. Snimio Marko Posavec.
Dogradonačelnik Jakšić na 21. sjednici Gradskog vijeća. Snimio Marko Posavec.

Cijelu je pak raspravu završio zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić podsjetivši da je Grad Koprivnica jedini u Koprivničko-križevačkoj županiji dobio najvišu ocjenu transparentnosti.

Kad je pak riječ o Komunalcu, podsjetio je da od 2001. godine ni jedna cijena Komunalčeve usluge nije poskupjela, da je trenutno upravo u Koprivnici najniža cijena vode u Hrvatskoj, a uskoro će biti smanjena i cijena zbrinjavanja komunalnog otpada za građane. Raspravljajući za govornicom Gradske vijećnice, dogradonačenik Jakšić čestitao je predsjednici Uprave Maji Hleb što se hrabro uhvatila u koštac s restrukturiranjem gradskih tvrki i pretrpjela sve udarce koje je primala zbog gubitaka s jedne i političkih odluka da se ne povećavaju cijene usluga s druge strane. Uspjela je, gubicima usprkos, ponovno na noge osoviti bazene. Zajedno s direktorom Kominga smanjila je broj zaposlenih za 12% što je, iako je riječ o teškoj odluci, osiguralo budućnost ove građevinske tvrtke. Sve je to osiguralo budućnost Komunalca koji će se i dalje, kaže Jakšić, mijenjati. Obraćanje gradskim vijećnicima dogradonačelnik Jakšić iskoristio je i da bi, kako je rekao, ekskluzivno priopćio da je Komunalac pobijedio na dva javna natječaja – za rasvjetu u Molvama te za smeće u Novigradu Podravskom, no oba su, kaže Jakšić, pod čudnim okolnostima poništena.

Sve je te rezultate i poslovne poteze prepoznala i Hrvatska gospodarska komora koja je upravo koprivničkom Komunalcu ove godine dodijelila Zlatnu kunu na županijskom nivou, zaključio je Jakšić.

zatvori