Petak, 17. svibnja 2024.

HGSS tražio koprivničke planinare u Gorskom kotaru

U kasnim večernjim satima subote, Stanica Delnice Hrvatske gorske službe spašavanja putem Centra 112 zaprimila je poziv o nedolasku skupine od 22 planinara HPD-a “Bilo” iz Koprivnice na dogovoreno mjesto okupljanja.

Bilovci su, naime, jučer planinarili na Bijelim stijenama u Gorskom kotaru. Na povratku su se razdvojili u dvije skupine – nekolicina ih je uhvatila prijevoz do Begova Razdolja, gdje je bilo dogovoreno mjesto okupljanja, dok je ostatak grupe nastavio šumskom cestom prema Vrbovskoj poljani podno Bjelolasice, uz planirani obilazak Planinarske kuće Jančarica.

No, taj je put podugačak i planinare je u hodu uhvatila noć. Kako je područje strogog rezervata Bijelih i Samarskih stijena slabo pokriveno signalom mobilne telefonije, druga skupina, koja je čekala u Begovu Razdolju, zabrinula se i nazvala Centar 112 koji je poziv proslijedio HGSS-u. Nakon što su uspjeli stupiti u kontakt s ‘izgubljenim’ planinarima, doznali su da imaju GPS te da se kreću prema Bjelolasici. HGSS je potom prema njima uputio ekipu koja poznaje teren, no za spašavanjem nije bilo potrebe jer su se spasioci i planinari susreli kod samog parkirališta na Vrbovskoj poljani.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom HPD-a “Bilo”, Ivicom Kušekom – Hansom, doznajemo da planinari nisu bili ni u kakvoj opasnosti niti su se izgubili, ali da je grupa koja ih je čekala postupila razumno budući da noć u planini nije bezazlena. Inače, koprivnički planinari od petka su u Gorskom kotaru, jučer su obišli Bijele stijene, a u ovim trenucima prije povratka u Koprivnicu roštiljaju jer su zbog kiše odustali od izleta na Samarske stijene.

zatvori