Petak, 26. travnja 2024.

Grad se ponovno zadužuje, ovaj put za 8 milijuna

Premda je prema financijskim pokazateljima Grad Koprivnica trenutno u plusu, vladajuća većina u Gradskom vijeću jučer je ipak dala zeleno svjetlo za novo, 8 milijuna kuna teško kreditno zaduženje.

Novac je potreban za tekuću likvidnost i financiranje europskih projekata za čiju će provedbu Grad dobiti povrat iz EU fondova. Podsjetivši da je Grad u srpnju otplatio jedan također kratkoročni kredit od 7 milijuna, čelnik oporbenog kluba HDZ-HSS Ernest Forjan zaključio je da je 250.000 kuna koliko je Grad platio kamatu, bio novac gotovo dovoljan za stopostotno povećanje pomoći za koprivničku novorođenčad. No dobra je strana, kaže Forjan, da građani sada barem znaju kakve su točno gradske financije:

Građani, kao i mi, sada barem znaju koliko je koštao jaz, ne tekuća likvidnost. Jaz je 250.000 kuna i Grad je nelikvidan, što znači da nemate novca za podmirenje vlastitih tekućih obaveza i potreba. Možemo mi za ovom govornicom pričati što hoćemo, ali znamo što je likvidnost, nelikvidnost i što kako funkcionira.

Forjan je novo kreditno zaduženje nazvao suludim, od kojega građani Koprivnice neće dobiti ništa osim agonije do koje je svojom nesposobnošću dovela aktualna gradska vlast, a morat će je platiti sami građani.

Na to je oporbenom bloku odgovorila gradonačelnica Vesna Želježnjak istaknuvši usporedbu grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije:

Nakon vašeg izlaganja i zaključka o znanju i nesposobnosti, sad ću ja napraviti usporedbu Grad – Županija: izvršenje proračuna Grada 45%, izvršenje proračuna Županije 40%; kredit danas diže Grad, sutra Županija; Grad financira udžbenika i ima program oprosta dugova – Županija ni udžbenici, ni oprost dugova, ali ima najviše blokiranih. Sad ne bih o brojkama i ekonomskim pokazateljima, ali ističem indeks razvijenosti – Grad 116, Županija 57.

Forjan je uzvratio da kao gradski vijećnik ne želi usporedbu s drugima, već da ga zanima samo stanje u Koprivnici, na što mu je gradonačelnica odgovorila da joj je jasno da si bira teme o kojima želi raspravljati. No kao gradonačelnica ističe da je i Koprivnica dio Županije, premda Županija Koprivnici ne uzvraća istim tretmanom.

Rasprava je završila očekivanom odlukom o podizanju novog kredita, koja nije dobila potporu oporbenih vijećnika. Oni iz HDZ-a i HSS-a bili su protiv, dok su dvojila laburista bili suzdržani.

zatvori