Petak, 26. travnja 2024.

Draganovčani peticijom traže pothodnik ispod pruge i obilaznice

U koprivničkom prigradskom naselju Draganovec u tijeku je potpisivanje peticije kojom će argumentirati Zrinskom trgu svoj zahtjev za izgradnjom pothodnika ispod željezničke pruge i obilaznice.

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Draganovec, Zlatko Hiržin, Radio Dravi je rekao:

Nažalost, mještani Draganovca su praktički odsječeni od grada kad govorimo o prilazu pješice ili biciklom. Naime, jedini pravac koji postoji je preko nadvožnjaka koji nema pješačko-biciklističku stazu, pa je tim putem vrlo opasno prolaziti zbog intenzivnog prometa.

Draganovčani su stoga tijekom proteklih godina prugu i cestu prelazili preko takozvanog “divljeg” prelaska preko pruge, nedaleko od nadvožnjaka, no tamo je nedavno postavljen znak zabrane prelaska preko tračnica. Stoga žele ubrzati zahtjev za izgradnju pothodnika ispod pruge i obilaznice koji je Zrinskom trgu prije više od godinu dana predao bivši saziv Vijeća mjesnog odbora, kaže Hiržin:

Doznali smo da je sljedeće godine u planu rekonstrukcija Radničke ceste s izgradnjom pješačko-biciklističke staze. Naša je želja da se u sklopu tih radova izgradi i pothodnik i pješačko-bicklistička staza sve do Bjelovarske ceste, kako bismo mi iz Draganovca imali siguran pristup gradu.

Jedini siguran pristup Draganovcu trenutno je na križanju Starogradske i obilaznice, što je dva kilometra dalje i puno je duže kada ljudi putuju pješice ili biciklom, zaključuje Hiržin.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Grad traži novac za izgradnju pothodnika

Na Zrinskom trgu svjesni su problema ne samo Draganovčana već i ostalih stanovnika Koprivnice, budući da grad dijele čak dvije pruge. Problem je rješiv jedino deniveliranjem putno-pružnih prijelaza, odnosno izgradnjom pothodnika s pješačkom i biciklističkom stazom. Rekla je to Radio Dravi pročelnica za izgradnju grada i upravljanje nekretninama Jasna Golubić te istakla da upravo u suradnji s Postajom prometne policije u Koprivnici pokušavaju stupiti u kontakt s Ministarstvom unutarnjih poslova kako bi doznali ima li tamo novca za ove projekte

Zanima nas je li moguće takve projekte financirati unutar Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. U tu svrhu upravo je ove godine i u gradskom programu izrada projektne dokumentacije kako bismo mogli aplicirati na te ili neke druge programe. Planiramo napraviti projektnu dokumentaciju za dva denivelirana pješačka i biciklistička prijelaza. Jedan je upravo na tom mjestu kod Peveca, drugi kod Ulice Širovice.

Riječ je o iznimno skupim i zahtjevnim projektima u kojima Grad treba suradnju i Hrvatskih željeznica te Hrvatskih cesta, te čija realizacija iznimno dugo traje.

zatvori