Petak, 26. travnja 2024.

Devčić: Palijativna skrb ne smije biti dnevno-političko pitanje

Primjedbama županijske oporbe usprkos, u Nemčićevoj itekako vode računa o zdravstvenoj skrbi Podravaca i Prigoraca.

Primjer za to je i planiranje palijativne skrbi, na čemu se već dulje vrijeme radi. Rekao je to ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu i predsjednik županijskog Savjeta za zdravlje dr. Mato Devčić, te najavio da će u listopadu biti održana konferencija na tu temu. Do tada, kaže Devčić, Županija ispunjava sve zakonske odredbe o palijativnoj skrbi na svom području. Tako je župan odlučio o osnivanju Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi.

Tim će do kraja ove 2015. godine donijeti Strategiju razvoja palijativne skrbi u našoj županiji. Ne moramo više ništa pričati o toj temi. Županija je u proračunu za 2016. godinu predvidjela novac temeljem prijedloga i buduće Strategije da se u sljedećoj godini provedu intenzivne edukacije multidisciplinarno za djelatnike koji će raditi u sustavu palijativne skrbi u našoj županiji, prvenstveno temeljem palijativnih timova u lokalnoj zajednici. Za tu je edukaciju, koja će biti provedena iduće godine, predviđeno 30.700 kuna, a sama Strategija će biti donesena do kraja ove godine.

Devčić zaključuje da palijativna skrb, dakle sustavna briga o neizlječivim bolesnicima i njihovim obiteljima, ne smije biti tema koja će se koristiti u dnevno-političke svrhe. Tako je, naime, ocijenio nedavni istup županijskog SDP-a i dr. Mirne Zagrajski-Brkić, koja je – kaže, članica županijskog projektnog tima i ima prilike utjecati na njegov rad i ustanovljenje sustava palijativne skrbi u našoj županiji.

zatvori