Petak, 26. travnja 2024.

Koprivnički branitelji obilježili svoj dan i prisjetili se preuzimanja vojarne prije 24 godine

Dan je koprivničkih branitelja. Obilježava se u spomen na 30. rujna od prije 24 godine kada je, nakon upornih i vještih pregovora, Koprivnica mirnim putem preuzela tadašnju kasarnu jugovojske te u miru ispratila njene pripadnike.

Obraćajući se četiristotinjak okupljenih na svečanosti u centru Koprivnice, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Nikola Gregur zaključio je:

I otišli su, i hvala Bogu da su otišli, i taj dan 30.-oga zavijorio je hrvatski barjak na ulazu u nekadašnju kasarnu. Kasarna je postala vojarna, a naši strahovi koji su bili vezani uz tu vojsku otišli su s tom vojskom.

Bojnik Hrvatske vojske Miroslav Blažek – Kina podsjetio je na važnost preuzimanja koprivničke vojarne:

Takav ishod ratnih zbivanja u Koprivnici omogućio je naoružavanje, opremanje i popunu mnogih zborova narodne garde, a između ostalih i naše, dotad nepotpuno formirane i popunjene 117. pričuvne brigade Zbora narodne garde koja je nakon toga ubrzo stasala i vrlo brzo bila spremna za okršaje s neprijateljem.

Braniteljima su čestitali i lokalni dužnosnici. Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak:

Ponosno možemo reći da prostor bivše vojarne danas živi novim životom. Kaže se da se nikada ne treba vraćati u prošlost već da treba živjeti u sadašnjosti i gledati u budućnost. No da nije bilo vas, koji ste se u prošlosti, tijekom Domovinskog rata, puno toga odrekli za Hrvatsku, ne bi bilo ovakve sadašnjosti i nadam se bolje budućnosti. I to ne treba nikada zaboraviti. Zato vam još jednom svima veliko hvala.

Zahvalu braniteljima uputio je i podravsko-prigorski župan Darko Koren:

Iako se na ovom području nisu odvijale ratne operacije, naš kraj je dao veliki doprinos u našoj konačnoj pobjedi. Ovdje nije bilo ratnih razaranja, a za to možemo zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u mirnoj predaji vojarne i na taj način spasili i živote i imovinu. Težnja za hrvatskom samostalnošću stoljećima je bila nedostižna za brojne generacije naših predaka. Stoga slobodno možemo reći da smo mi ta povlaštena generacija koja je živjela u ovom vremenu i doživjela tu čast.

Na današnjoj su svečanosti ponovo pročitana imena 152 poginulih i dvojice nestalih podravsko-prigorskih branitelja. Počast svima iskazana je i polaganjem vijenaca u Kampusu te kod središnjeg križa na koprivničkom groblju. Jutros je u župnoj crkvi sv. Nikole služena i sveta misa za branitelje, a u Kinu Velebit upriličena je i projekcija dva dokumentarna filma o Domovinskom ratu. Središnji događaj ipak je bio svečani mimohod pripadnika koprivničkih ratnih postrojbi, policije i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata od nekadašnje vojarne do Zrinskog trga. Svečanosti u Koprivnici nazočio je i počasni građanin, general Mladen Markač.

Da su današnji Dan koprivničkih branitelja svi prešutno odlučili provesti u svojevrsnom miru, za zaključiti je i iz činjenice da nitko nije spominjao izgradnju spomenika na Florijanskom trgu. Prema prvim najavama trebao je biti gotov do danas, no zbog dorade i rješavanja administrativnih zahtjeva, njegov završetak je odgođen do kraja listopada.

zatvori