Četvrtak, 18. travnja 2024.

USKOK obustavio istragu protiv župana Darka Korena

Koprivničko-križevački župan Darko Koren objavio je novinarima da je USKOK – Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – obustavio istragu koju je pokrenuo 22. travnja ove godine.

Naime, USKOK je provodio istragu temeljem anonimne prijave u kojoj se župana Korena i direktora vinkovačke građevinske tvrtke Kulić-invest Zdenka Kulića sumnjičilo da su nenaplatom zateznih penala tijekom gradnje osnovne škole u Legradu oštetili županijski proračun za najmanje 125.000 kuna.

Premda je znao da je nevin, Korenu i njegovoj obitelji cijela ova situacija teško je pala, tim više što smatra da iza cijelog slučaja stoji politika:

Ja sam od samog početka zastupao taj stav da tu apsolutno ima političke konotacije, da je tu politika u velikoj mjeri upletena i to tvrdim i sada i mogu to, ako bude potrebe, i dokazati. Ali ne znam koliko je to sad uopće više važno. Najbitnije je da je ono tijelo koje je doista relevantno i mjerodavno donijelo ovakvu odluku, koja je potvrdila sve ono što sam ja cijelo vrijeme govorio. To znači da je ta uloga politike, za koju smatram da je cijelo vrijeme bila prisutna, poražena.

Koren je na izuzetno korektnom odnosu tijekom istrage zahvalio Državnom odvjetništvu i USKOK-u, no utvrdio je da u dijelu sustava ima propusta. Nije opovrgao da tu misli na lokalnu policiju koja je obavila početnu istragu, no najavio je da nakon ovog iskustva želi doprinijeti izgradnji pravednijeg i poštenijeg hrvatskog društva:

Ono što sam si kao političar nakon svega ovoga dao u zadatak jest da radim, da se posvetim tome da takvih stvari u Hrvatskoj više ne bude ili da ih bude što manje. Ne govorim i ne mislim da sam ja sad nekakav faktor koji u cijelosti može utjecati na to, ali neka svatko od nas da jedan mali doprinos tome, hrvatsko će društvo biti sretnije, poštenije. Ostavit ćemo onima koji dolaze iza nas možda neko sretnije društvo.

Odgovaravši na pitanja novinara, župan Koren je rekao da nakon svega neće poduzimati ništa protiv podnositelja anonimne prijave, ali ni tužiti one medije koji su tijekom istrage o njemu objavljivali senzacije iako se sad pokazalo da te priče nisu bile utemeljene.

zatvori