Srijeda, 24. travnja 2024.

Kralj podnio kaznenu prijavu protiv Jurenca zbog klevete 117. brigade

Ratni zapovjednik 117. brigade Hrvatske vojske, Dragutin Kralj, novinarima je u koprivničkom Muzeju danas izjavio kako je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Jurenca, ratnog zapovjednika Specijalne jedinice policije “Ban”.

Razlog su Jurenčeve izjave na otvorenju izložbe o koprivničkim postrojbama u VRO Oluja, konkretno o 117. brigadi i odlikovanju koje je primila. Kralj je danas na to odgovorio:

Jedno od tih odlikovanja, koje je ta brigada dobila – jedno jedino koje je dobila – ponukalo je na iznošenje vrlo ružnih riječi na prezentaciji ovih ratnih postrojbi iz Oluje, vezano baš za tu postrojbu i njezino djelovanje. Baš je u tom kontekstu rečeno vrlo pogrdno što se tiče tog odličja, od tog određenog gospodina. Danas mogu i vama reći da sam bio prisiljen podnijeti kaznenu prijavu protiv izvjesnoga koji je isklevetao ne samo mene osobno, nego i sve pripadnike (117. brigade, op.a).

Podsjetimo, Jurenec je na otvorenju izložbe izjavio:

Postrojba pod zapovjedništvom Damira Vukovića, 13. POTRD, dan-danas nema odličje Nikole Šubića Zrinskog. Ima ga 117. brigada koja je, neka se nitko ne uvrijedi, postojala dva petka, nikad nije djelovala kao cjelovita brigada i dan-danas imamo problem tko je zapravo zapovijedao tom brigadom. 117. ima, specijalci imaju, 61. ima, ali 13. nema još uvijek. Koliko god sam to isticao, nikoga nije briga.

Dragutin Kralj. Foto: Nela Carek
Dragutin Kralj. Foto: Nela Carek

Red Nikole Šubića Zrinskog koji je dodijeljen 117. brigadi zapovjednik Kralj danas je predao koprivničkom Muzeju.

Čuvao sam ga u svojoj kući, mislio sam da nije primjereno nego sam ga odlučio dati vama. Nažalost, nemamo negdje drugdje mogućnosti da pohranimo još niz drugih stvari.

Napomenuo je i kako smatra da bi se mogao osigurati poseban prostor za takve zbirke, možda u bivšoj vojarni, sadašnjem Kampusu.

zatvori