Petak, 26. travnja 2024.

Županijska skupština u svibnju će odraditi dvije sjednice

Članovi skupštine Koprivničko-križevačke županije idući će mjesec odraditi čak dvije sjednice. Razlog tomu je pedesetak točaka, koje je, prema ocjeni odgovornih, nemoguće odraditi tijekom samo jednog zasjedanja. Iako je riječ uglavnom o izvješćima i informacijama iz redovne procedure rada Županijske skupštine, među kojima je i izvješće o prošlogodišnjem radu župana, predsjednik Damir Felak kao važnu točku ističe rebalans, odnosno smanjenje županijskog proračuna za oko tri milijuna kuna. Jedan od najznačajnijih razloga smanjenog priliva novca jest činjenica da s prijenosom osnivačkih prava nad Osnovnom školom “Grgur Karlovčan” sa Županije na Grad Đurđevac, decentralizirana sredstva više ne prolaze županijskim proračunom.

To, kaže Felak, ipak ne bi trebalo ugroziti stabilnost županijskih financija. – Ne bi se trebalo ništa posebno dogoditi – kaže. – Dobrim dijelom je to stvar tehničke prirode. Znači, proračun u ovom dijelu ostaje stabilan. No, postoji mogućnost da se ide u jedan kratkoročni kredit za zatvaranje investicije u školstvu, ali to je još u fazi razmatranja.

U Nemčićevoj, kaže Felak, razmišljaju o mogućnostima da još ove godine investiraju u izgradnju spoja škole i nove školske sportske dvorane u Sokolovcu, što je kao investicija predviđeno za iduću godinu, pa ne bi trebao biti problem ni vraćanje kratkoročnog kredita za tu namjenu.

A kao što je to uobičajeno, i dnevni red svibanjskih sjednica dogovoren je na Koordinaciji klubova članova Županijske skupštine. Felak kaže da je atmosfera bila korektna i tolerantna, te da im je za dogovor oko dnevnog reda obje trebalo manje od sat vremena.

zatvori