Petak, 26. travnja 2024.

Gimnazijalci u ulozi vijećnika odradili simuliranu sjednicu Gradskog vijeća

Učenici koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ u ponedjeljak su nakratko preuzeli uloge gradskih vijećnika, te su prisustvovali simuliranoj sjednici Gradskog vijeća u sklopu projekta planske igre „Lokalna samouprava“ koja se provodi u suradnji s njemačkom Zakladom Friedrich Ebert.

Sjednicu je vodio stvarni predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, a gimnazijalci su, podijeljeni u četiri stranke, postavljali pitanja gradonačelnici Vesni Želježnjak te raspravljali o njima. Za sjednicu su ih pripremali gradski vijećnici Ernest Forjan, Anica Desnica, Aldijana Matić i Željko Vugrinec, uz pomoć gimnazijske profesorice Jasne Kraljić–Cmrk koja je za Radio Dravu rekla kako su se mladi vijećnici odlično snašli. – Dobili su jedan uvid u to kako funkcionira lokalna samouprava i na njima je dalje koliko će se oni aktivirati – kazala je profesorica Kraljić-Cmrk. – Evo, prošle godine imali smo dvije učenice koje su sudjelovale u projektu, a danas su one uključene u Vijeće mladih.

Mlade je vijećnike zanimalo što se u Gradu poduzima oko regulacije potoka Koprivnica, izgradnje sveučilišnje knjižnice u Kampusu, uređenja Danice kao memorijalnog centra i drugo.

Najbolji sudionici ovog projekta iz cijele Hrvatske okupit će se u lipnju u Crikvenici gdje će svi zajedno raspravljati o boljim načinima funkcioniranja lokalne samouprave. Dodajmo i da je sjednici prisustvovalo i desetak učenika Osnovne škole „Đuro Ester“ s ravnateljicom Sanjom Prelogović.

zatvori