Petak, 26. travnja 2024.

Župan Koren: Poplava Drave pokazala nam je važnost Centra 112

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji se obilježava 11. veljače, župan Darko Koren sa suradnicima i predstavnicima županijskog Stožera zaštite i spašavanja primio je djelatnike Županijskog centra 112 Koprivnica te predstavnike drugih hitnih službi koje djeluju na području županije. Tom je prigodom pohvalio sve prisutne na reakciji koju su pokazali prilikom prošlogodišnjih poplava.

– Ova godina iza nas zapravo je u dobroj mjeri pokazala važnost spremnosti i, rekao bih, kvalitete tog sustava jer smo imali nekoliko izvanrednih okolnosti koje su to pokazale i dokazale, da kažemo – ne ponovile se, ali u svakom smislu su nam smjernica da budemo uvijek spremni da se takvo nešto može i ponoviti, ili ne daj Bože okolnosti s još težim posljedicama od ovih kojima smo svjedočili – izjavio je župan.

Pročelnik PUZS Koprivnica Ivan Kramarić upoznao je župana sa stanjem sustava. Foto: M. Posavec.
Pročelnik PUZS Koprivnica Ivan Kramarić upoznao je župana sa stanjem sustava. Foto: M. Posavec.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica, Ivan Kramarić, istaknuo je kako je i drastično smanjen broj zlonamjernih poziva.

– U početku smo imali velik broj zlonamjernih poziva, oko 45% – naveo je Kramarić. – Sad smo ih sveli na ispod 1%, zato nam se i ukupan broj poziva nešto smanjio – pretprošle godine smo imali 70.000, a prošle 60.000.

Voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol posebno je naglasio odličnu suradnju Centra i Županije, koja je najviše došla do izražaja upravo tijekom povijesne poplave Drave.

Roman Sabol. Foto: M. Posavec.
Roman Sabol. Foto: M. Posavec.

– Zadnjih par godina imamo sve više problema s tim prirodnim nesrećama – to su kod nas poplave – tako da možemo na našu sreću, odnosno na nesreću gospodina Pala, načelnika Stožera zaštite i spašavanja, reći da je bio prisutan u vrijeme lanjskih poplava, svaki puta je došao u Centar, znači imamo izuzetno dobru suradnju – naglasio je. – Mogao je vidjeti stanje na terenu i dalje krenuti gdje se što može pomoći da se bolje odradi.

Načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja i zamjenik župana Ivan Pal izrazio je želju, odnosno potrebu, da se takva suradnja nastavi i u budućnosti.

[pull_quote_center]Vjerujem da ćemo unaprijeđivati našu suradnju i dalje – ne da vjerujem nego sam siguran – jer mi to moramo raditi, nas na to obavezuje zakon, ali obavezuje nas prije svega i ljudska obaveza prema našim sugrađanima. I mi i vi smo tu da pomognemo kad treba.[/pull_quote_center]

Zahvalnice Državne uprave za zaštitu i spašavanje primili su dožupan Pal, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave koprivničko-križevačke i županijska Vatrogasna zajednica. Za kraj spomenimo kako je jedinstveni broj 112 u Hrvatskoj uveden 2005. godine, a u proteklih 10 godina Državna uprava za zaštitu i spašavanje zabilježila je preko 2.600.000 poziva.

zatvori