Ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

Ovogodišnji Drava Art Biennale u znaku upozoravanja na privatizaciju pitke vode

Muzej grada Koprivnice i ove godine organizira Drava Art Biennale. Projekt je to započet još 2003. godine kao Drava Art Annale koji je 10 godina kasnije dobio suvremeni karakter bijenala. U fokusu ove manifestacije bila je voda i rijeka Drava, a ove godine se ide i korak dalje, pojasnila je za Radio Dravu kustosica Maša Zamljačanec:

– Ove godine smo fokus stavili na činjenicu da se voda koja je nekim službenim dokumentima ljudsko pravo sve više privatizira i da prestaje biti zajedničko dobro koje treba biti dostupno svima. Tu umjetnici pristupaju ovoj temi na neki aktivistički način i promišljaju način na koji društvo funkcionira u neoliberalnom kapitalizmu.

Pitke je vode na Zemlji sve manje, a zahvaljujući privatizaciji ona postaje vlasništvo ne svih građana već velikih korporacija. Stoga su i ciljevi ovogodišnjeg Drava Art Biennala u skladu s ovom temom, kaže kustosica Zamljačanec:

– Ciljevi su osvijestiti upravo tu problematiku u kojoj velike korporacije preuzimaju nešto ili kupuju nešto ili im se poklanja ono što je naše zajedničko dobro i što je zaista ljudsko pravo i pravo svakog čovjeka – to je pravo na vodu. Isto tako bavimo se najviše problematikom u Hrvatskoj koja je prema nekim istraživanjima treća po zalihama vode u Europi. Mislim da je trideseta na globalnoj razini, dakle u svijetu. Svejedno smo počeli podlijegati privatizacijama. Drava Art Biennale ne može to promijeniti, ali želi potaknuti razgovor i osvijestiti to kao problem koji postoji i koji raste u našem društvu.

Mladi autori u dobi do 35 godina svoje radove trebaju poslati do kraja travnja, a sama će izložba biti u rujnu. Za istaknuti je i da je ove godine partner u projektu Centar suvremene umjetnosti iz slovenskog Celja, pa će nakon koprivničke, izložba Drava Art Biennala biti izložena i u tom slovenskom gradu.

[vc_button title=”Javni poziv (PDF)” target=”_self” color=”default” size=”size_small” href=”http://www.muzej-koprivnica.hr/wp-content/uploads/2015/02/DAB-2015-poziv.pdf”]