Subota, 27. travnja 2024.

Ovogodišnji Drava Art Biennale u znaku upozoravanja na privatizaciju pitke vode

Muzej grada Koprivnice i ove godine organizira Drava Art Biennale. Projekt je to započet još 2003. godine kao Drava Art Annale koji je 10 godina kasnije dobio suvremeni karakter bijenala. U fokusu ove manifestacije bila je voda i rijeka Drava, a ove godine se ide i korak dalje, pojasnila je za Radio Dravu kustosica Maša Zamljačanec:

– Ove godine smo fokus stavili na činjenicu da se voda koja je nekim službenim dokumentima ljudsko pravo sve više privatizira i da prestaje biti zajedničko dobro koje treba biti dostupno svima. Tu umjetnici pristupaju ovoj temi na neki aktivistički način i promišljaju način na koji društvo funkcionira u neoliberalnom kapitalizmu.

Pitke je vode na Zemlji sve manje, a zahvaljujući privatizaciji ona postaje vlasništvo ne svih građana već velikih korporacija. Stoga su i ciljevi ovogodišnjeg Drava Art Biennala u skladu s ovom temom, kaže kustosica Zamljačanec:

– Ciljevi su osvijestiti upravo tu problematiku u kojoj velike korporacije preuzimaju nešto ili kupuju nešto ili im se poklanja ono što je naše zajedničko dobro i što je zaista ljudsko pravo i pravo svakog čovjeka – to je pravo na vodu. Isto tako bavimo se najviše problematikom u Hrvatskoj koja je prema nekim istraživanjima treća po zalihama vode u Europi. Mislim da je trideseta na globalnoj razini, dakle u svijetu. Svejedno smo počeli podlijegati privatizacijama. Drava Art Biennale ne može to promijeniti, ali želi potaknuti razgovor i osvijestiti to kao problem koji postoji i koji raste u našem društvu.

Mladi autori u dobi do 35 godina svoje radove trebaju poslati do kraja travnja, a sama će izložba biti u rujnu. Za istaknuti je i da je ove godine partner u projektu Centar suvremene umjetnosti iz slovenskog Celja, pa će nakon koprivničke, izložba Drava Art Biennala biti izložena i u tom slovenskom gradu.

[vc_button title=”Javni poziv (PDF)” target=”_self” color=”default” size=”size_small” href=”http://www.muzej-koprivnica.hr/wp-content/uploads/2015/02/DAB-2015-poziv.pdf”]

zatvori