Petak, 26. travnja 2024.

Opširno priopćenje iz Piškornice: U javnosti kruže proizvoljne i netočne tvrdnje, ovdje su detaljna pojašnjenja

Iz tvrtke Piškornica stiglo nam je opširno priopćenje s ciljem pružanja točnih informacija i podataka zbog velikog interesa javnosti, ali i zbog pojave brojnih netočnih tvrdnji.

Priopćenje koje potpisuje direktor Piškornice Mladen Ružman prenosimo u cijelosti.

“Slijedom učestalih i razumljivih upita zainteresirane javnosti za status projekta RCGO-a, a posebice za status i stanje sanacijskog odlagališta koje posluje unutar tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., sve i samo s ciljem pružanja točnih informacija, suprotno brojnim iznesenim proizvoljnim tvrdnjama, dajemo sljedeća pojašnjenja.

Društvo Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o., koje je operater odlagalištem Piškornica, u redovitoj proceduri podnijelo je zahtjev za izdavanjem izmjena i dopuna Okolišne dozvole, a nikako kako se tvrdi za izdavanje nove Okolišne dozvole. Navedenim izmjenama Okolišne dozvole traži se usklađenje stvarnog stanja s postojećom dokumentacijom, a ne povećanje kapaciteta odlagališta. Kapacitet odlagališta Piškornica određen je Glavnim projektom iz 2004. godine te nije ni u jednom trenutku povećavan. Svaka pošiljka otpada koja je zbrinuta na odlagalištu Piškornica preuzeta je uz Zakonom propisanu dokumentaciju i u skladu s postojećim zakonskim propisima i Dozvolama te u nijednom trenutku nisu premašene „odobrene količine“, niti je u tom kontekstu „smeće nezakonito dovezeno“.

Istina je da se trenutno na odlagalištu Piškornica zbrinjava otpad i s područja četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, a koje su osnivači društva Piškornica d.o.o. Naime, tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište u svom poslovanju funkcionira kao i svako drugo poduzeće i mora skrbiti o ekonomskoj i poslovnoj održivosti i opstojnosti kako bi mogla ispuniti ciljeve koji su pred nju postavljeni od strane osnivača i vlasnika. Bez ostvarenja prihoda oba projekta (sanacija i upravljanje odlagalištem i izgradnja RCGO Piškornica ) ne mogu se ispuniti očekivanja i ostvariti najvažniji dugoročni cilj, a to je integralno i za okoliš prihvatljivo gospodarenje otpadom s područja županija osnivača Piškornice d.o.o. U kojoj mjeri i jesu li prihodi ove tvrtke bili preveliki, potvrdit će revizija poslovanja koja je u tijeku i ukoliko su prihodi onakvi kako je to predočeno javnosti kroz RDG (Račun dobiti i gubitki) to će biti i jest predmet razmatranja i redefiniranja u planu poslovanja za narednu i naredne godine.

Podsjećamo da je bilanca prihoda ostvarenog s naslova otpada samo iz naše županije negativna, jer se sav otpad koji dovozi GKP Komunalac Koprivnica ne naplaćuje, već se naplata usluge zbrinjavanja tog otpada kompenzira sukladno Sporazumu koji su dana 04.09.2015. godine potpisali Grad Koprivnica, GKP Komunalac d.o.o. Koprivnica, Općina Koprivnički Ivanec, Piškornica d.o.o. i Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o.

Nažalost, prihod od zbrinjavanja otpada iz preostalih općina u Koprivničko-križevačkoj županiji je vrlo neznatan i nedostatan za ekonomsku opstojnost društva Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o., a posljedično i za opstojnost matičnog društva Piškornica d.o.o., što indirektno utječe i na (ne)uspješnu realizaciju projekta RCGO Piškornica (ukupni prihodi tog dijela zadovoljavaju samo 46% ukupnih rashoda). Projekt bez dokapitalizacije ili osiguranja obrtnih sredstava nije održiv, a osiguranje tih sredstava u konačnici će se reflektirati na cijenu ukupne usluge u kojoj participiraju svi građani.

Ukupni prihodi društva Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. na dan 31.10.2017. godine iznose 16.028.048 kuna, a dio prihoda od zbrinjavanja otpada s područja naše županije iznosi oko 4 milijuna kuna, što je samo četvrtina ukupnih prihoda.

Sustav pasivnog otplinjavanja postoji na prvoj plohi za odlaganje otpada. Glavnim projektom predviđena je izvedba zdenaca za pasivno otplinjavanje nakon zatvaranja i uređivanja Ploha za odlaganje otpada, a ne tijekom zbrinjavanja otpada. Usprkos navedenom u svrhu poboljšanja sustava otplinjavanja izrađeno je Idejno rješenje za izgradnju sustava aktivnog otplinjavanja prema kojem bi se na odlagalištu izgradila baklja i plinski motor koji bi proizvodio električnu energiju iz odlagališnog plina. Važno je ovdje napomenuti kako u 2017. godini nije došlo do niti jednog požara na odlagalištu, što je dokaz kontinuiranog napora na unapređenju sustava sigurnosti na odlagalištu.

Trenutno je u postupku formiranje radne skupine više nadležnih tijela, pa i stručne radne grupe sa predstavnicima tvrtke KC vode, koji bi odlučili i radili na postupku utvrđivanja utjecaja odlagališta Piškornica na podzemna i površinska vodna tijela. Uz angažiranje neovisnih stručnjaka s područja hidrogeologije bit će protumačene analize svih rezultata ispitivanja voda prema čemu će se utvrditi svi budući koraci s ciljem zaštite voda i okoliša, a samim time i zdravlja ljudi.

Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica strateški je projekt Vlade Republike Hrvatske koji za cilj ima povećati udio obrade, iskorištavanja i recikliranja otpada uz značajno smanjenje količina otpada koju je potrebno odlagati na odlagalište.

Okolišna dozvola dozvoljava 419.000 t od dana podnošenja Zahtjeva za izdavanjem dozvole, tj. od 23.04.2014. godine. Navedeni kapacitet nije ni u jednom trenutku premašen te je prema posljednjim proračunima od kolovoza 2017. godine preostali kapacitet odlagališta Piškornica oko 500.000 t.

Društvo Piškornica – sanacijsko odlagalište kao sakupljač otpada na području 12 općina Koprivničko – križevačke županije intenzivno radi na provođenju navedene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Kao što je napomenuto, unutar ovih intenzivnih promjena sukladno Uredbi za gospodarenje komunalnim otpadom planirana je i nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, dok je uspostava reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Između odloženog otpada i brtvenih slojeva nalazi se drenažni sloj za procjedne vode koji je debljine 80 cm i sastoji se od krupnog šljunka. Nije moguće da uslijed požara dođe do toliko velikog povećanja temperature kako bi se oštetili brtveni slojevi ispod 80 cm debelog sloja šljunka.

Za potrebe gradnje novog odlagališta, koje će također imati određene utjecaje na okoliš, najprije je potrebno provesti izmjene državnog Plana za gospodarenje otpadom za razdoblje od 2017. – 2022. Godine, što mora odobriti nadležno Ministarstvo. U slučaju odobrenja istog potrebno je izraditi Idejni projekt, Studiju utjecaja na okoliš, ishoditi Lokacijsku dozvolu, Glavni projekt, ishoditi Građevinsku dozvolu, provesti javnu nabavu za izgradnju, ishoditi Uporabnu dozvolu, itd.

Slijedom svega navedenog jasno je vidljivo da se radi o postupku u trajanju od nekoliko godina koliko je i planiran rad samog odlagališta Piškornica koje će se zatvoriti i sanirati s početkom rada postrojenja RCGO Piškornica.

Sukladno postojećoj zakonskoj regulativi i Okolišnoj dozvoli za odlagalište praćenje emisija provodi se četiri puta godišnje od strane neovisnog laboratorija. Kao što je već i napomenuto, u postupku je formiranje radne skupine s ciljem vrednovanja i tumačenja do sada provedenih mjerenja te određivanja svih daljnjih koraka s ciljem zaštite okoliša i zdravlja ljudi. Sanacija i zatvaranje odlagališta Piškornica planirana je s početkom rada postrojenja RCGO Piškornica, a što je planirano krajem 2021. godine. Sukladno Okolišnoj dozvoli za odlagalište i postojećem Zakonu i Pravilnicima obvezno je praćenje emisija i monitoring nad odlagalištem 30 godina od dana zatvaranja odlagališta”, stoji u priopćenju koje potpisuje direktor Piškornice Mladen Ružman.

zatvori