Petak, 26. travnja 2024.

NE PROPUSTITE Mitska bića iz podravskih predaja u petak stižu u Galeriju Koprivnica

Tko je to noću posjećivao Podravce? Tko živi u rijeci Dravi? Koga su Podravci susretali u šumi i na polju? Tko je to živio u rudarskom oknu, a tko u Repaškim šumama?

Sva ta tajanstvena bića iz pučkih predaja s dravskih obala možete upoznati na izložbi fotografija Ive Lulić koja se u petak, 8. prosinca otvara u Galeriji Koprivnica.

>> SVAKAKO PROČITATI: Ivin fotoaparat prozor je u čudesan svijet mističnih podravskih predaja

Bit će to, zapravo, više od same izložbe fotografija jer je riječ o prvoj umjetničko-etnografskoj izložbi nazvanoj “Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine” koja spaja umjetničke fotografije Ive Lulić s usmenom predajom o nadnaravnim vjerovanjima u podravskoj tradiciji.

— Izložba će predstaviti mitski svijet Podravine — najavila nam je autorica fotografija Iva Lulić. — Moći ćete vidjeti moje fotografije na kojima su ta zamišljena mitska bića Podravine, od vila, vještica, mrakova, vodenkinja, šumskih dekli i tako dalje. Osim toga, izložba će biti popraćena zvukovima prirode autora Ive Vičića, instalacijama poznatog umjetnika Zdenka Bašića i pričama kustosice Marije Mesarić.

Vila vodenkinja / Ustupila Iva Lulić.

Iva je na seriji fotografija nazvanoj “Podravina između mitova i legendi” počela raditi 2012. godine na temelju kazivanja koje su prikupili Zdenko Lovrenčević, Vid Balog i drugi, a svojim se radom uključila i kustosica Marija Mesarić. — Ispričat ćemo neke već zapisane, ali i neke sasvim nove priče — najavljuje Iva.

A zašto baš Podravina i čudesna bića Podravine? — Moj prvi projekt bio je “Vile i vilenjaci Artusi” u kojem se radilo o djeci iz Dječjeg doma “Vladimir Nazor” koje sam htjela prikazati kao vile i vilenjake. To nije imalo veze s narodnim predajama, no u tom projektu mi se pridružila gospođa Zdenka Jurinjak koja živi u Zagrebu, ali je rodom iz Podravine. Prije pet godina došle smo s tom izložbom u Galeriju Koprivnica i ona je, kad smo bili u njenoj kući u Molvama, predložila da bismo mogle napraviti nešto na temu Podravine. Tako smo 2012. došle provesti ljeto u Podravini i napraviti te neke priče, ali svaki put kad bih odlazila čula bih još novih priča, uvijek sam odlazila s više ideja nego što sam ih imala kad sam dolazila. Ta priča se na kraju protegnula na četiri godine i snimali smo u Podravini u sva godišnja doba, zaslugom Zdenke Jurinjak — ispričala nam je Iva Lulić.

Vrag u posjetu / Ustupila Iva Lulić, modeli Stjepan Ištvan, Davor i Helena Hećimović.

Podravci koji dođu pogledati izložbu na fotografijama će moći vidjeti i neka poznata lica. Bivši ravnatelj Šumarije Repaš Zvonimir Ištvan utjelovio je vraga koji posjećuje seljane Davora i Helenu Hećimović, veliki slikar Mijo Kovačić postao je vilovnjak, Sanja Kavur zajahala je konja u obličju vile, i tako dalje.

Stoga, volite li prošlost i tradiciju podravskog kraja začinjenu zrncem nadnaravnoga i onostranoga, svakako preporučujemo da navratite u Galeriju Koprivnica u petak, 8. prosinca u 18 sati.

zatvori