Subota, 27. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Studen, kiša i vjetar, a ponegdje možda i malo snijega

Studeni će ovih dana pokazati zube. Hladan vjetar i isto tako hladna kiša, ponegdje možda pomiješana i sa snježnim pahuljicama, nepokolebljivi tmurni oblaci… Sve nas to čeka danas i sutra. Potom slijedi mali predah uz stabilnije vremenske prilike, ali već za tjedan dana nazire se nova promjena vremena.

Sve je to zasluga ciklone koja se sa sjevera Italije premješta prema jugu. Njen će utjecaj na naše krajeve biti najizraženiji tijekom ponedjeljka i utorka, a onda će polako jenjavati.

Ponedjeljak će biti oblačan, kišovit, vjetrovit i hladan, s tim da ovome kišovit možemo pridodati i mogućnost prolazne susnježice, pa i snijega, ali ponajprije u višim predjelima Bilogore i Kalnika. Moguće je da tijekom ova dva dana vidimo prve snježne pahuljice, no nema govora o stvaranju nekakvog snježnog pokrivača osim, dakako, u gorju. Bit će tu i vrlo neugodan sjeverni vjetar, “mlađa sestrica” orkanske bure koja će se sjuriti niz Velebit. Ovdje kod nas neće imati rušilačku snagu, ali u kombinaciji s kišom i hladnoćom na njemu neće biti lijepo stajati. Što se tiče temperature, ona će cijelog dana biti ispod ili oko 5 stupnjeva.

Utorak nam donosi nastavak takvih vremenskih prilika, no ipak u nešto ublaženom obliku. I dalje će biti oblačno, i dalje će padati povremena kiša uz moguće kratkotrajno ukazanje susnježice ili snijega, no sveukupno će oborina ipak biti manje nego u ponedjeljak. Vjetar će također malo oslabjeti. Još uvijek će biti hladno: oko 5 stupnjeva ili manje.

Od srijede do kraja tjedna vrijeme će se lagano stabilizirati. Kišu više ne očekujemo, a i vjetar će oslabjeti. No, i dalje će biti oblačno i hladno, a takvo će nas vrijeme pratiti i dalje. Svaki bi dan trebao biti malo topliji od prethodnoga, ali ne dovoljno da bismo ga ocijenili toplim. Nećemo se baš nagledati ni sunca, ako ga uopće i bude.

Nova promjena vremena nazire se tamo negdje početkom idućeg tjedna. Zaista je prerano govoriti o bilo kakvim detaljima, ali naznake položaja atmosferskih sustava koje trenutno daju prognostički modeli ukazuju na ponovnu mogućnost snijega – ovoga puta i do nizina.

zatvori