Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje posjetio županiju, u pripremi velike investicije u strukovne škole

Pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje Vlado Prskalo obišao je strukovne škole u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se uvjerio u stvarno stanje na terenu.

Prvi dojmovi mu govore da su strukovne škole u našoj županiji na zavidnoj razini:

– Puno toga smo znali od prije jer sustavno pratimo svaku županiju. Vidjeli smo da županija ima sluha za školstvo, pogotovo za strukovno školstvo, da su zadnjih godina u ovoj županiji uložena značajna sredstva u razvoj školstva.

Pomoćnik Prskalo je najavio da slijedi intenzivno ulaganje u strukovne škole u županijama, s posebnim naglaskom na osnivanje Centara kompetencija, a velika očekivanja u povlačenju državnog novca u podravsko-prigorske strukovne škole ima i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ratimir Ljubić:

– Svih pet strukovnih škola je dobro u svojim zanimanjima. Namjera nam je da u svima njima organiziramo Centar kompetencija. Naravno, iluzorno je očekivati da će svih pet škola to dobiti odjednom. Koji će biti redoslijed, dogovorit ćemo s ravnateljima škola.

A ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić smatra da bi škola koju vodi trebala postati Centar kompetencija za elektrotehniku i računalstvo:

– Smatram da na području energetike i energetske učinkovitosti imamo velike potencijale i mogućnosti razvoja razvijati Centar kompetencije. Nadamo se da ćemo po ovome programu koji provodi Ministarstvo proći na natječajima i uključiti se u razvoj.

Hoće li to biti u novoj školskoj zgradi, ili će uvjeti za rad Obrtničke škole biti osigurani dogradnjom postojeće srednjoškolske zgrade, još je neizvjesno. Naime, pomoćnika ministrice Vlado Prskalo odgovorio je kako Ministarstvo može pomoći da se projekt izgradnje nove Obrtničke škole pomakne s mrtve točke:

– Ja sam to danas prvi puta čuo. Na ovom sam poslu odnedavno no to ne znači da me to odriče odgovornosti. Pomoći ćemo sigurno. Vidim vaš problem, vašu želju, čuli smo ravnatelje škola, županiju, državnu upravu. Nastojat ćemo pomoći. Ne znam kada i kojom brzinom. Znamo da je to dosta veliki projekt koji zahtijeva velika sredstva. No bitno nam je da se gospodarstvo ovoga kraja razvija i da škole obrazuju radnu snagu za tržište rada.

Doznajemo da će u ožujku iduće godine biti raspisani natječaji, a rezultati bi trebali biti objavljeni u lipnju. Odobren novac bit će uložen u opremanje, adaptaciju i dogradnju školskih prostora te edukaciju profesora.

Od dožupana Ljubića doznajemo i da će nedostatak prostora u Obrtničkoj i Srednjoj školi Koprivnica za prvu ruku biti riješen dogradnjom prostora postojeće srednjoškolske zgrade.

Projekti za novu Obrtničku školu su, podsjetio je dožupan Ljubić, spremni i čekaju da resorno ministarstvo krene s financiranjima kapitalnih investicija, u koju svakako spada i nova koprivnička Obrtnička škola.

Što je Centar kompetencija koje resorno ministarstvo planira organizirati u hrvatskim strukovnim školama?

– Laički rečeno, riječ je o novom načinu stjecanja znanja. Umjesto predavačke učioničke nastave učenici bi znanja trebali stjecati u praktikumima i laboratorijima. Radilo bi se u manjim grupama, a znanje bi stjecali i provedbom istraživanja i konkretnih projekata, a ne “bubanjem” onoga što im serviraju profesori.

zatvori