Subota, 27. travnja 2024.

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije: Pomoći ćemo Vladi da donese održive mjere za razvoj medija, posebno lokalnih

U Svetom Martinu na Muri u tijeku su 10. Dani elektroničkih medija, 23. Dani radija i 10. Dani interneta, a među sudionicima su i predstavnici Radio Drave i portala Drava.info.

Svečano ih je otvorila ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. — Na Danima elektroničkih medija sudjelujem svake godine, a u posljednjoj godini i kao ministrica kulture. Drago mi je najaviti da smo sve smo bliže donošenju ključnog dokumenta koji će redefinirati medijsku sliku u Hrvatskoj i regulirati medijski prostor. U ovoj godini postignuto je nekoliko iskoraka vezano uz javni radio-televizijski servis jer smatramo da je stabilnost HRT-a ključna za cijeli medijski eko-sustav.

Dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih tijela i Vladinih predstavnika i ove godine predvodi Agencija za elektroničke medije. Ravnatelj Agencije Damir Hajduk upozorio je da je medijski pluralizam u Hrvatskoj sve više ugrožen, ali i da će Hrvatska, koja iduće godine predsjeda ERGA-om (Europskom regulatornom grupom za audiovizualne usluge) poraditi na izmjenama pravnog okvira koji bi trebao zaštititi tradicionalne medije i uvažiti ranjiviji položaj manjih tržišta.

— Razvoj širokopojasnog interneta i digitalizacija omogućili su nam veći broj televizijskih kanala i dostupnost globalnih usluga poput YouTubea i Netflixa, ali naše publike nisu dobile nove kvalitetne sadržaje na hrvatskom jeziku. Mala tržišta, a pogotovo jezično ograničena tržišta poput hrvatskog, teško se nose s pojavom globalnih igrača i fragmentacijom, te državna potpora proizvodnji sadržaja od javnog interesa, lokalnim i neprofitnim medijima sve više dobiva na važnosti — izjavio je Hajduk.

U radu 10. Dana elektroničkih medija sudjeluje velik broj predstavnika lokalnih medija. Okupljene su pozdravili i Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Denis Mikolić, predsjednik Nacionalne udruge televizija, Mate Botica, direktor Odašiljača i veza i Dražen Lučić, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

10. jubilarni Dani elektroničkih medija okupili su brojne domaće i inozemne stručnjake koji će sudjelovati u radu devet panela. Medijska strategija, Digitalni radio, Kolektivni ženski sport i mediji, Autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji, neke su od tema o kojima će se razgovarati prvog dana događanja. Na panelu pod nazivom Djeca i mladi – Izazovi života u medijskom svijetu sudjelovat će i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a na panelu će biti predstavljeni rezultati prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i mladih.

Na 10. Danima elektroničkih medija svečano su dodijeljene i godišnje HURIN-ove novinarske radijske nagrade. Jednu od njih dobila je i koprivnička Radio Drava i to za dvadeset godina neprekinutog emitiranja.

Zakon o elektroničkim medijima do kraja iduće godine

10. Dani elektroničkih medija, 23. Dani radija i 10. Dani interneta otvoreni su panelom o Medijskoj strategiji Republike Hrvatske. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će Zakon o elektroničkim medijima biti izglasan do kraja iduće godine, pri čemu se složila sa sudionicima panela koji su upozorili da je trenutačni zakonski okvir potpuno zastario i neadekvatan jer nije reguliran rad novih internetskih medija.

— Slika medijskog tržišta zacrtana je u Zakonu o elektroničkim medijima koji je zadnji put usklađivan 2008./2009. godine. Slika medijskog tržišta je u tim okvirima i ona nije dovoljna za razvoj, ali ni za regulaciju medijskog tržišta. Početkom 2018. godine Ministarstvo kulture će imenovati radnu skupinu koja će započeti rad na izmjenama Zakona o elektroničkim medijima. Pri tome je posebno važno regulirati područja koja do sada nisu bila regulirana, ali i pitanja koncentracije medija, autorskih prava, zaštite maloljetnika, liberalnije dodjele koncesija, te brojne druge teme — najavila je ministrica kulture.

Agencija za elektroničke medije uključit će se relevantnim podacima i istraživanjima, ali i dostupnim iskustvima drugih europskih zemalja prilikom izrade Zakona o elektroničkim medijima.

— Nakon današnje rasprave logično je zaključiti da imamo vrlo staromodan Zakon o elektroničkim medijima. Agencija za elektroničke medije, koja provodi taj zakon, može biti izrazito zadovoljna što će doći do značajnih promjena i redefiniranja zakonskog okvira. Pri tome ćemo Vladi pomoći da donese održive mjere koje će omogućiti održivi razvoj medija, posebno lokalnih medija koji su izuzetno važni za lokalnu zajednicu — izjavio je Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije.

Predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić pozdravio je najavu ministrice da će Zakon o elektroničkim medijima biti donesen krajem iduće godine. — Drago nam je da će dio primjedbi na kojima godinama inzistiramo biti uvršten u novu medijsku strategiju. Jedna od njih je da političke stranke i pojedinci smiju u promociji sudjelovati i izvan izborne kampanje, a druga je da državni i lokalni subjekti moraju 15 posto svog proračuna za promociju uložiti u lokalne medije. Ovo nije naša izmišljotina, nego praksa koju provode europske zemlje.

Predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda upozorio je na problem opstanka lokalnih radija ukoliko buduće zakonske odredbe ne budu vodile računa o njihovim financijskim mogućnostima.

Glavni ravnatelj HRT-a je zatražio da se posebna pozornost pri izradi novog zakona posveti fenomenu novih internetskih medija nad kojima trenutno gotovo i ne postoji mogućnost nadzora.

zatvori