Upoznajte se s jedinstvenim ivanečkim vezom i okušajte se u vezenju

0
200
Ustupilo DIF Koprivnički Ivanec.
Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec povodom Dana europske kulturne baštine priprema zanimljivo predavanje o jedinstvenom ivanečkom vezu.

Kroz predavanje, izložbu i radionicu “Izvorni vez – priroda na platnu” predstavit će, između ostalog, motive ivanečkog veza, njihov izvor u prizorima iz prirodnog i životnog seoskog okruženja, načine i oblike izrade, korištene materijale i boje te upotrebu, održavanje i čuvanje vezenih predmeta.

Svi zainteresirani moći će razgledati izložbu dijelova nošnji i predmeta s ivanečkim vezom te se okušati u izvornom vezenju.

Ustupilo DIF Koprivnički Ivanec.

– U narodnoj nošnji Župe Koprivničkog Ivanca vrijednošću i ljepotom izdvaja se svečano ruho udanih žena, a u njemu posebno mjesto imaju bogato vezeni rukavi na plećku, poculici kao i ropcima starije izrade. Jedinstvenim ivanečkim vezom, čije je umijeće izrade registrirano nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, u okrilju osobnog pristupa i maštovitosti vezilje, prikazuju se vezeni motivi inspirirani okolnom prirodom – poručuju iz DIF-a uz poziv na predavanje.

Ono će se održati u nedjelju, 15. listopada, s početkom u 16 sati u prostoru Osnovne škole u Koprivničkom Ivancu, a ulaz je slobodan.