Petak, 26. travnja 2024.

Lovro Golubić i Korana Grgac nagrađeni na likovnom natječaju ‘Male ilirske škole Ivan Krznarić’

Učenici koprivničke Osnovne škole “Braća Radić” postigli su odlične rezultate u sklopu „Male ilirske škole Ivan Krizmanić“.

Riječ je o projektu koji je započeo objavom likovno-literarnog natječaja, dok je završnica na kojoj su najboljima podijeljene nagrade održana prošle subote u Domu kulture u Mariji Bistrici.

Izvor: koprivnica.hr

Učenici 4.c razreda Osnovne škole “Braća Radić” su uz pomoć učiteljice, mentorice Vesne Mlinarić osvojili sjajna mjesta na literarnom natječaju čija je tema bila “Prestanimo svaki na svojoj struni brenkati, složimo liru u jedno soglasje…” iz proglasa Ljudevita Gaja u Danici iz 1835. godine.

Učenik Lovro Golubić za svoj je literarni rad “Moja draga Hrvatska” osvojio 1. mjesto, a učenica Korana Grgac je za rad “Moja domovina” osvojila 3. mjesto.

Nagrađeni učenici dobili su diplomu Male ilirske škole i medalju koju je izradio dizajner Srećko Lacković.

Nakon svečanog programa za nagrađene učenike i njihove mentore organiziran je edukativni izlet po Hrvatskom zagorju.

– Najprije smo posjetili Muzej Ljudevita Gaja u Krapini, koji se nalazi u njegovoj rodnoj kući. Uz stručno vodstvo razgledali smo njegove portrete i portrete njegove obitelji, fotokopije njegovih rukopisa, tiskanih tekstova, knjiga i brošura. Učenici su proširili svoje spoznaje o životu i djelovanju Ljudevita Gaja te njegovoj ulozi u razvoju hrvatskog jezika Uslijedio je odlazak u Klanjec u kojem smo posjetili Galeriju Antuna Augustinčića, proslavljenog hrvatskog kipara. Vidjeli smo njegova najznačajnija djela. Zaustavili smo se u Gornjoj Stubici i obišli dvorac Oršić- današnji Muzej seljačkih buna. Izvrsno nam je prikazana burna feudalna prošlost Hrvatskog zagorja. Saznali smo mnogo o velikaškim posjedima i utvrdama. Čuli smo mnogo priča i legenda vezanih uz članove plemićkih obitelji. Bio je to posebno lijep dan koji će nam ostati dugo u sjećanju – ispričala je mentorica Vesna Mlinarić.

Inače, Malu ilirsku školu organizirali su Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projekt je proveden povodom obilježavanja 175. godišnjice osnutka Matice hrvatske u Mariji Bistrici.

zatvori