Petak, 26. travnja 2024.

Ksenija Ostriž: U nekim smo stvarima mudriji od onih koji su najuspješniji u povlačenju europskog novca

Hrvatski sustav potpore za internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih poduzeća ima određene nedostatke. Zaključeno je to tijekom susreta partnera na europskom projektu EIS – Everywhere International SMEs, što je održan u poljskom Gdanjsku, a u kojemu uz Koprivnicu sudjeluju i partneri iz Poljske, Italije, Portugala, Engleske i Irske.

Jedna od članica koprivničkog izaslanstva bila je i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je Dravi.info rekla:

— Cilj projekta je da se na temelju prakse iz zemalja-partnera uspostave najpovoljnije prakse za nas u Hrvatskoj. Budući da smo s naše strane povezali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Hrvatsku gospodarsku komoru, to bi ujedno trebao biti i projekt koji bi se provodio na nacionalnom nivou. Radilo se zapravo o istraživanju najpovoljnijih instrumenata kako olakšati izvoz malom i srednjem poduzetništvu jer znamo da veliki imaju svoje alate i svoje mjere. Danas više u Hrvatskoj ne postoje jake vanjskotrgovinske tvrtke koje su nekada ujedinjavale i prezentirale naše tvrtke na vanjskim tržištima.

Kako bi se pomoglo hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima predložen je dizajn mogućeg rješenja, a krajnji je cilj kreiranje međunarodnog alata za jačanje internacionalizacije.

Izvor: Koprivnički poduzetnik.

Dogradonačelnica Ostriž doznala je da je dosta toga iz poljske prakse, koja je iznimno uspješna u povlačenju novca iz Europske unije, primjenjivo i kod nas.

— Moram reći da smo, povlačeći neke paralele između njihovog i našeg povlačenja novca, u nekim stvarima ispali čak pametniji od njih. To su nam i oni sami priznali. Naime, mi naše projekte ne planiramo tako grandiozno kao što su to oni činili u prvim godinama pristupanja Uniji. I oni danas priznaju da nisu neke stvari pametno radili. Projekti koje su financirali europskim novcem bili su preambiciozno postavljeni, što za posljedicu ima neodrživost financiranja.

Koprivnička dogradonačelnica je primijetila da je i Poljska imala fazu jakog iseljavanja građana, no dobra je vijest da se nakon deset godina mnogi od njih vraćaju u svoju domovinu. Izrazila je nadu da ćemo zaustaviti odlazak naših mladih ljudi te da će se većina onih koji su otišli i vratiti te sa stečenim znanjem i sposobnostima nastaviti graditi našu, kako kaže, prelijepu domovinu.

zatvori