Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Dan bijelog štapa obilježen izložbom keramike u Domu za starije i nemoćne

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije obilježila je Svjetski dan bijelog štapa izložbom keramičkih radova u Domu za starije i nemoćne na koprivničkom Lenišću.

Radovi su nastali na Ješkovu, u radionici Dragutina Ciglara koji nije krio oduševljenje angažmanom slijepih umjetnika:

— Bilo je vrlo zanimljivo. Oduševljen sam. Prvi puta smo ovako radili jednu tematsku malu plastiku svatko na svoj način. Oduševilo me kad sam vidio kakvi su radovi nastali. Mislim da i svi drugi ljudi neće moći vjerovati da slijepe osobe mogu načiniti nešto takvo. Osim toga, da ste vidjeli kad su počeli raditi! Muha se mogla čuti.

Svaki od sudionika dobio je komad gline koji su oblikovali prema svojoj želji. Tako su nastala nova umjetnička djela, od kojih je majstor Ciglar posebno izdvojio jedan:

— U radovima prevladava njihov karakter. Jedna je osoba radila jabuku. Kad sam shvatio da ju gospođa nije željela potpuno oblikovati, ostavila joj je jedan mali nedostatak, sam sam sebi protumačio da je to čežnja za pogledom, da ona sama vidi svoj rad. Moram priznati da me to zaboljelo. To je jedan prekrasan rad.

Kako slijepe osobe ne vide boje, njihovi kiparski uradci ostat će izvorno bijeli, baš kakva je i raku glina. Za završni sloj jedino se pobrinu majstor Ciglar dodavši im sloj bijele kristaline. U Udruzi slijepih doznajemo da će sa sličnim radionicama nastaviti na proljeće, a i među slijepim umjetnicima posebno se izdvojila jedna iznimno talentirana osoba s kojom majstor Ciglar namjerava posebno raditi i omogućiti joj sudjelovanje na radionicama i kolonijama.

zatvori